‘Volwaardige hbo-opleiding in Suikerlab is uitgesloten’

De kwartiermakers van de HAS Hogeschool zijn volop aan het werk in het voormalige Suikerlab (foto links). Maar – zo werd duidelijk uit de raadspresentatie van woensdagavond: een volwaardige hbo-opleiding is niet meer aan de orde. Foto's: het pand zoals dat kort na de aankoop werd opgeleverd aan de gemeente. Inmiddels zijn de ruimtes opgeknapt en als tijdelijke leslokalen voor het ROC ingericht; zo is het muurwerk voorzien van een likje verf en ligt er nieuwe vloerbedekking. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De status van de komst van de HAS Hogeschool 'ligt gevoelig', zo stelt gemeentelijk projectleider Peter Berben in een raadspresentatie over de invulling van het Suikerlab. "Door de 'onrust in hbo-land' na de aanvankelijke plannen van de HAS Hogeschool om zich in Bergen op Zoom te vestigen kwam er tumult. En dat heeft ertoe geleid dat er géén toestemming komt om een hbo-4 opleiding waar dan ook te starten", aldus Berben. Daarmee lijkt de komst van een volwaardige hbo-opleiding in het gemeentelijke pand uitgesloten.

Toch blijven de kwartiermakers van de HAS onverminderd aan het werk, want: de HAS blijft zeker op een andere manier actief in Bergen op Zoom. Wethouder Van der Velden vult aan: "De HAS werkt ook met vier bedrijven binnen het kluster samen aan kennisontwikkeling." Maar – zo stelt raadslid Sander Siebelink (Lijst Linssen): "Komt er nu wel of geen HBO-ópleiding in de het Suikerlab?" Het antwoord van de wethouder is kort: "Nee."

Voortgang

Woensdagavond gaven wethouder Van der Velden en beleidsambtenaar Berben de Bergse raads- en commissieleden een presentatie over de vorming van he Agrofoodcluster in het voormalige IRS-gebouw aan de Van Konijnenburgweg. Het is de bedoeling dat de raad voortaan elk halfjaar over de voortgang wordt geinformeerd. Sinds de herfstvakantie is het pand in gebruik door de PET-opleiding van het ROC. "De machines zijn eruit gehaald, de muren kregen een likje verf en er is nieuwe vloerbedekking gelegd, Zo is het voormalige Suikerlab (IRS-laboratorium) geschikt gemaakt voor de leerlingen van het ROC die er nu gebruik van maken, Maar voor het gebouw staan grotere plannen op tafel.

Combinatie

Agrofood is de grootste inustriële sector van Nederland. West-Brabant is groot in plantaardig voedsel, zo stelt gemeentelijk projectleider Peter Berben tijdens een presentatie voor de Bergse raadsleden. "De agrofoodsector an sich bestaat niet. Het gaat om een combinatie van verschillende sectoren: telers, verwerkende industrie, transport, research en ontwikkeling… het raakt tienduizenden werknemers, en honderden bedrijven en toelevranciers.

Innovatie

De sector wordt nog steeds geassocieerd met 'kaplaarzen in de klei'. Maar de technische innovatie en data-technieken nemen toe. "Deze crossovers nemen toe, de kansen zijn legio." Het groeipotentieel is enorm, benadrukt Berben. Bedrijven van wereldnaam – zoals Rijk Zwaan en Hendrikx Genetics – hebben al interesse getoond in deelname aan het Agrofoodcluster – merkt de projectleider op. Maar ook Cosun, LambWeston en landbouworganisaties ZLTO en CZAV hebben zich inmiddels gecommiteerd; wat blijkt uit de logo's die onderaan de sheets staan van de presentatiebeelden.