VVD-debat: Werken, mantelzorg en opvoeden… hoe combineer je dat?

Zo'n 35 bezoekers zijn aanwezig bij het politiek café van de VVD over de gezondheidszorg. Gespreksleider is Anouk van Eekelen; een panel van deskundigen gaat in op een aantal stellingen waarop ook vanuit de zaal gereageerd kan worden. (Foto's en tekst: Rian Govers-Gabriëls / VVD)

BERGEN OP ZOOM – De VVD heeft maandag 13 mei in zaal Den Enghel een politiek café gehouden over de ontwikkelingen gezondheidszorg. Rian Govers-Gabriëls, fractievoorzitter van VVD Bergen op Zoom, blikt als gastschrijfster terug op de bijeenkomst.

Door: Rian Govers-Gabriëls

De opkomst is goed. Van de ongeveer 35 bezoekers doen er zo’n 30 ook echt mee door met het online stemsysteem Kahoot op de diverse stellingen te reageren. Onder leiding van Anouk van Eekelen, een geboren en getogen Bergse, bespreekt een panel van deskundigen de reacties uit de zaal op de diverse stellingen.

Het panel bestaat uit: Leendert de Lange, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder zorg; Bert Pauli, demissionair gedeputeerde voor de VVD bij de provincie Noord-Brabant; Erny Korsmit, adviseur netwerkzorg van Bravis ziekenhuis; Karin van Haaren, huisarts namens de LHV-kring West-Brabant. Ook Bravis-bestuurder Bianca Mennema schuift aan bij de gesprekstafel, nadat zij eeerder die avond aanwezig was bij de bewonersinformatiebijeenkomst van Bravis in Wouw.

De zorg gaat veranderen, zo blijkt uit het debat: we willen allen langer zelfstandig thuis blijven wonen. De demografische ontwikkeling voorspelt een behoorlijke vergrijzing binnen enkele jaren.

Zestig procent van de aanwezigen is het niet eens met de stelling: 'zorgen voor je ouders, doe je zelf'. Zo stelt huisarts van Haaren dat we ook moeten oppassen voor de belasting van de huidige en toekomstige generaties. En werken (zelfredzaamheid en -ontwikkeling is belangrijk), én zorgen voor ouders, én kinderen opvoeden… hoe dan?

Zeventig procent van de aanwezigen denkt dat de huisarts van nu overbelast is. Zijn er dan wel genoeg huisartsen opgeleid? Waarom is dit nog steeds een 'loot'-studie? De huisartsen geven aan dat een zorg coördinator ontbreekt. Die kan iedere zorgvrager bijstaan. Daar ligt dus nog wel een taak om die functie vrij te maken. Zodat iedereen óf zelf óf samen met een coördinator de regie over de eigen benodigde dan wel gewenste zorg kan behouden. Niet alles wat kan hoeft. Je beslist uiteindelijk zélf!

We krijgen dus te maken met een cultuurverandering.

Zo'n 87 procent van de aanwezigen vindt het niet erg als -zo luidt de stelling- 'bepaalde zorg die voorheen in het ziekenhuis werd verleend, voortaan door de huisarts of een specialist buiten het ziekenhuis wordt verleend'. De bereikbaarheid en beschikbaarheid van goede zorg; dáár gaat het om.

Al met al is het een interactieve en geslaagde avond.