Plasic wegwerpbekers zijn niet meer van deze tijd, schrijft de VVD aan het Bergse college van B&W. Beter is het om te kijken naar milieuvriendelijke alternatieven. Zoals kunststof statiegeldbekers, die elders al bij festivals worden gebruikt. (Tekst: Han Verbeem, foto's: Pixabay / Hans Braksmaier, Han Verbeem)
BERGEN OP ZOOM – Volgens VVD-raadslid en fractiewoordvoerder Maarten van 't Hof is het gebruik van plastic wegwerpbekers bij evenementen uit maatschappelijk oogpunt niet meer te verdedigen. Daarom is het nodig om te zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven zoals het gebruik van biologiisch afbreekbaar plastic of het invoeren van een statiegeldsysteem. Dat schrijft Van 't Hof vandaag in een brief aan het college van B&W. "Binnen enkele jaren is het gebruik van niet-afbreekbaar wegwerppastic so wie so verboden door een besluit van Europa. We moeten de nieuwe wetgeving vóór zijn", zegt hij. In zijn brief roept hij het college op hierover in overleg te treden met horecaondernemers.
Van 't Hof schrijft zijn brief naar aanleiding van de recente Krabbenfoor. "Wegwerpplastic heeft, zo is inmiddels ruimschoots gebleken, een enorme negatieve invloed op het milieu", stelt de liberale politicus. "Zelfs al zouden wij alle gebruikte wegwerp glazen weten te recyclen, dan nog is de last voor het milieu onaanvaardbaar hoog." Het VVD-raadslid begint de brief met complimenten aan de organisatoren en medewerkers van het recente evenement. "Door gemeente personeel, betrokken ondernemers en Saver wordt er ook alles aan gedaan om na afloop de straten, markt en pleinen weer vuil vrij te krijgen." Maar, zo vervolgt hij: "Desondanks is er sprake van zwerfvuil waar mensen zich, terecht, aan ergeren. Ook geeft wegwerpplastic aanleiding tot dierenleed die wegwerpplastic geheel of als het tot stukjes is vergaan, zien als voedsel met alle gevolgen van dien."
Oplossingen in de praktijk
Inmiddels zijn er festivals die al werken met altertnatieven voor wegwerplastic, constateert het VVD-raadslid. "Er wordt geëxperimenteerd met hard plastic bekers die je moet kopen en kan laten bijvullen." Een creatieve oplossing die echter niet overal werkbaar zal zijn, stelt hij. "Voor grote evenementen, die bijvoorbeeld door vele horeca ondernemers vanuit hun eigen zaak en verspreid over de binnenstad worden ondersteund, zou dit systeem grote logistieke en praktische gevolgen kunnen hebben."
Statiegeld
Dan is er de optie om met statiegeld te werken. "Maar ook dit systeem kan grote praktische gevolgen hebben voor onze horeca ondernemers. Men moet met het huidige systeem al alle zeilen bijzetten om de klanten snel en efficiënt hun drankje aan te kunnen bieden." Deze optie zie je dan ook vooral op festivals en bij kerstmarkten in Duitsland, merkt Van 't Hof op. "Daar kan men dit doen omdat er een centraal uitgifte- en innamepunt is. Dat is bij festiviteiten in onze binnenstad nog niet het geval."