Blauwalgspecialist Guido Waaijens van waterschap Brabantse Delta: "Fosfaatbindende klei kan een kansrijke optie zijn." (Foto: Brabantse Delta)
BERGEN OP ZOOM – De waterkwaliteit van de Binnenschelde is al jarenlang een probleem. Het ondiepe, stilstaande water is gevoelig voor blauwalg-bacteriën en andere ziektenverwekkers. Het is een tijdelijk probleem want uiteindelijk moet de Binnenschelde weer zout worden en in verbinding komen met de Oosterschelde. Maar het kan nog vele jaren duren tot het zover is; op z'n vroegst pas in 2032. Daarom heeft waterschap Brabantse Delta een scenario voor ogen om de Binnenschelde ook vóór die tijd weer schoon, fris en helder te maken: door het aanbrengen van fosfaatbindende klei op de waterbodem. Brabantse Delta voert samen met de gemeente en provincie een proef uit.
"In de Binnenschelde is de waterkwaliteit slecht is omdat er veel te veel algengroei is en vooral in de zomer zijn er hoge concentraties blauwalgen aanwezig", zegt blauwalgspecialist Guido Waaijens van waterschap Brabantse Delta. "Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van zwemmers. Maar ook voor het hele onderwaterleven levert het een weinig bevorderlijke situatie op." Het water is er ook erg troebel door. "Die blauwalgen groeien daar zo hard omdat er veel voedingsstoffen in het water zitten, zeg maar meststoffen", legt Waaijens uit. "En met name de voedingsstof fosfor is daarbij heel belangrijk."
Enclosures
Op dit moment staat er in de Binnenschelde een aantal zogeheten 'enclosures'. Waaijens: "Dat zijn kunstof cilinders die daar gezet zijn. Die blijven een paar maanden staan en daarmee zijn we nu aan het testen of we met een bepaald soort klei de hoeveelheid fosfor, de voedingsstof voor die algen, in het water kunnen verminderen zodat de algengroei gaat afnemen." Aan het eind van die proef hoopt het waterschap daar meer uitsluitsel over te krijgen. "We denken dat deze maatregel een kansrijke optie kan zijn om de Binnenschelde toch van een betere waterkwaliteit te kunnen voorzien.”