BERGEN OP ZOOM – Onlangs kondigde het college aan dat in 2020 de grijze containers nog maar eens per maand worden geleegd. Het leidde tot een stroom aan reacties en zorgen. Eén van de gevreesde gevolgen is nog meer zwerfvuil maar volgens verantwoordelijk wethouder Adrew Harijgens is er geen reden te vrezen voor meer verpaupering. Een redelijke nieuwe inwoonster van onze stad viel bijna van haar stoel toen ze dat las. “We zijn de huidige mate van vervuiling blijkbaar al normaal gaan vinden.”
Je woont in Zoetermeer en wil er weg, naar een stad waar het mooi is en die veel te bieden heeft. Van mensen die er wonen hoor je dat Bergen op Zoom zo leuk is dus je verhuist, om na een half jaar te moeten concluderen dat hier nog méér zwerfvuil op straat ligt dan je gewend was. Het overkwam Reni van Beuningen maar ze gaat niet bij de pakken neer zitten. Ze roept de gemeente op in actie te komen en wil met alle plezier ook zelf bijdragen aan een schoon Bergen op Zoom.
‘Onvoorstelbaar’
“De reactie van de wethouder vond ik tekenend en meteen onvoorstelbaar”, vertelt Reni. “Je kunt het toch niet afdoen met het feit dat het waarschijnlijk niet erger wordt? We zouden wat er nu allemaal ligt al helemaal niet normaal moeten vinden. Daar gaan de gemeente en het college volstrekt aan voorbij.”
Onbegrip voor zoveel nonchalance en ongeïnteresseerdheid. Dat is wat overheerst bij onze nieuwe stadgenote. Een fotoronde van eerder vandaag leert hoe triest het er bij ligt her en der. Oók om het gemeentehuis. “Het lukt ze niet eens hun eigen stoep en omgeving schoon te houden, laat staan de rest van de gemeente”, klinkt het fel. Blijkbaar missen het gevoel van noodzaak en oog voor hoe de stad erbij ligt, concludeert ze. Terwijl de collegeleden en ambtenaren ook het goede voorbeeld zouden kunnen geven en bijvoorbeeld eens de omgeving van hun eigen werkplek vrij van zwerfvuil konden maken.
Goede voorbeeld
Daar zit een deel van de ergernis, legt Reni uit. “Kom niet aan met het feit dat er geen budget is. Het is deels een kwestie van keuzes maken maar ook van creatief omgaan met een probleem. Ga eens in gesprek met bewoners en vraag ze om met goede ideeën te komen. Geef tenminste zelf het goede voorbeeld. Als bestuurders al het idee wekken dat het ze zo weinig uitmaakt, waarom zouden inwoners zich dan nog aangesproken voelen?”
Ze benadrukt nog eens -niet voor het eerst- dat Bergen op Zoom op zich een prachtige stad is, die veel te bieden heeft, maar ook dat ze dit echt een snel groeiend probleem vindt. “Het is in die zes maanden dat ik hier woon zichtbaar erger geworden. En al die rondslingerende rommel inspireert anderen ook niet tot opruimen.” Tijd voor actie dus, roept ze op richting het college. “En ik steek met alle liefde ook zelf de handen uit de mouwen als het zo ver is, dus kom maar op met die ideeën.”
Gerelateerde artikelen
- Julien Voets start meldpunt BuitenBeter app
- Grijze bak voortaan eens per vier weken legen
- Ondernemers Bosstraat zijn onsmakelijk ‘visitekaartje’ spuugzat
- Nieuwe afvalverordening moet betere handhaving mogelijk maken
- Gemeente schrikt van mentaliteit betreffende afval in Gageldonk-West
- Muziekbuurt helemaal FRIS na geslaagde actie Marlies van Lier