BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – De verhalen over gebrek aan voldoende werknemers in bepaalde sectoren zijn niet nieuw. De kwestie wordt echter wél steeds nijpender, in een groeiend aantal branches. Op 14 februari moet een bijeenkomst in theater De Maagd werkgevers een liefdevolle duw in de rug geven.
Die Valentijnsdag staat de Bergse schouwburg in het teken van werkgeverscongres 'All we need is Work'. Een middagprogramma voor kleine en grote(re) werkgevers die moeite hebben met het draaiend houden van hun organisatie omdat ze zelf vooralsnog niet voldoende mensen kunnen vinden, of vrezen dat zo’n scenario ze staat te wachten. De organisatie ervan is grotendeels in handen van Samen in de Regio en Werkcentrum Brabantse Wal.
Er kan meer dan je denkt
Er komen de 14e zo’n 250 werkgevers naar De Maagd, voor een gevarieerd en grotendeels interactief programma. Letterlijke romantiek wordt er niet meteen verwacht maar Anita Karremans, directeur van Samen in de Regio, belooft dat de aanwezigen uiteindelijk vol passie en geïnspireerd huiswaarts gaan. Focus ligt op het gegeven dat door creatief en in samenwerking met de juiste partners in te spelen op de vraagstukken, veel meer is te bereiken dan vaak wordt aangenomen. En het Werkcentrum Brabantse Wal kan daar een belangrijke rol in vervullen, aldus coördinator Tijl Valk: “We helpen werkgevers graag aan duurzame en maatschappelijk verantwoorde oplossingen. Om aan de arbeidvraag te voldoen wordt het team met adviseurs zelfs verdubbeld, zodat we nog meer maatwerkadvies kunnen geven.”
Volop potentieel
Doel van het programma is onder meer om de aandacht nog eens uitgebreid te leggen op de vele mogelijkheden en het arbeidspotentieel van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het vraagt alleen wat bovengemiddelde creativiteit, soms zelfs wat durf. “Maar ook vaak om nieuwe inzichten”, vindt Karremans. “We willen de aanwezigen uitdagen eens heel anders naar zichzelf en hun organisatie te kijken.”
Valk vult aan: “Er is enorm veel potentieel, waarmee voor bijna iedere werkgever echt veel zorgen weg te nemen zijn. Het is vooral ook een kwestie van mogelijkheden zien in plaats van beperkingen. Soms moet je wat taken herschikken bijvoorbeeld. Laat bepaalde werkzaamheden voortaan door die extra medewerker uitvoeren, waardoor je overige mensen zich nog beter kunnen focussen. Dat biedt zomaar nieuwe opties.”
Praktijkgericht
De middag zelf staat dus vooral in het teken van de praktijk. Er komen een viertal grote werkgevers uitgebreid aan het woord, te weten Ricoh, de Woensdrechtse vliegbasis, Tantelouise en het ROC. Maar ook andere sprekers vertalen de dagelijkse praktijk naar mogelijke manieren om kansen te zien en hier wat van te maken. Karremans en Valk beloven een opbouwend én confronterend programma, dat tot nadenken stemt en vooral moet inspireren. Geen luchtfietserij maar voor en met mensen die uit ervaring weten waar ze het over hebben.
Het initiatief blijkt in een behoefte te voorzien, veel plaatsen zijn er niet meer. Wie toch nog mee wil doen, doet er slim aan dat snel te melden via de website van Samen in de Regio.