Wethouder Harijgens wil nieuwe Roze Zaterdag voor Bergen op Zoom

Wethouder Harijgens hijst de Regenboogvlag voor het stadhuis, in het bijzijn van COC-regiovoorzitter Rick Davis. Toeval of niet: ook het beeld van Anton van Duinkerken bleek deze morgen opgemaakt met roze lipstick. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zoom moet zich voorbereiden op een nieuwe Roze Zaterdag. Als de LHTBI-gemeenschap daartoe het initiatief zou nemen, kan deze rekenen op ruimhartige steun van het Bergse stadsbestuur. Deze toezegging deed wethouder Andrew Harijgens donderdagmorgen tijdens Coming Out Day, waarbij de Regenboogvlag is gehesen voor het stadhuis. Op deze jaarlijkse dag -die internationaal wordt gevierd- staat het 'uit de kast komen' van lesbiennes, homo's transgenders, biseksuelen en interseksuelen centraal. Op 27 juni 2007 was ook een Roze Zaterdag in Bergen op Zoom, een landelijke manifestatie waar vele tienduizenden bezoekers op af zijn gekomen. Destijds droeg de gemeente 40.000 euro bij aan de organisatie van deze dag.

De Regenboogvlag wappert vandaag voor het vierde achteréénvolgende jaar aan de mast voor het stadhuis. Het hijsen van deze vlag is voor de LHBTI-gemeenschap een belangrijk moment: de kleuren van de regenboog staan voor diversiteit en acceptatie van minderheidsgroepen in de samenleving. Vanmorgen om negen uur voltrokken COC-regiovoorzitter Rick Davis en wethouder Andrew Harijgens -verantwoordelijk voor homobeleid- de ceremoniële plechtigheid.

Politiek laat het afweten

De gemeenteraadsleden, die nadrukkelijk uitgenodigd waren, schitterden door afwezigheid: geen één raadslid of burgerlid was aanwezig. "Jammer", aldus Harijgens. COC-voorzitter Davis is echter blij dat er zoveel publieke belangstelling voor het moment was: want nog steeds is het 'uit de kast komen' voor veel homojongeren een probleem. Daarom is het volgens hem belangrijk om jaarlijks een Coming Out Day in Bergen op Zoom te organiseren

Evenementenbeleid

Harijgens verwees in zijn toespraak naar de succesvolle eerdere editie van de Roze Zaterdag in 2007. "Een fantastische dag waarbij de hele samenleving meeleefde met de LHTBI'ers in onze samenleving." Na elf jaar is het weer tijd voor een nieuwe editie van deze Roze Zaterdag, vindt Harijgens. De gemeente zal daarbij ondersteuning bieden vanuit het evenementenbeleid. Voorzitter Rick Davis van COC West-Brabant liet zich nog niet uit over het idee van de wethouder. Voorafgaan aan de plechtigheid gaf hij echter aan, dat het organiseren van zo'n dag een zware opgave is. De Roze Zaterdag wordt elk jaar op de laatste zaterdag van juni georganiseerd. DIt jaar organiseerde Gouda de Roze Zaterdag, in 2019 wordt deze gehouden in de grensregio Venlo/Krefeld.

Regenbooggemeente

Ondanks de positieve houding van de wethouder ten aanzien van evenementen als de Roze Zaterdag, gaat het de lokale bewindsman té ver om Bergen op Zoom tot 'roze gemeente' te verklaren. De afgelopen zomer deed de minister een herhaald verzoek aan een aantal gemeenten -waaronder Bergen op Zoom- om zich aan te melden voor deze landelijke status. Er ligt namelijk geld op de plank voor de ontwikkeling van gemeentelijk homo-emancipatiebeleid en dat blijft nu onaangeroerd. Ook diverse Bergse partijen hebben het college tevergeefs hiertoe aangespoord, waaronder GroenLinks, PvdA, VVD, Steunpunt BoZ en CDA. Harijgens blijft bij zijn standpunt dat een Regenboogstatus niet nodig is om beleid te maken. Buurgemeente Roosendaal meldt zich wél aan voor de Regenboogstatus: morgen wordt het convenant met het Roosendaalse gemeentebestuur en het ministerie ondertekend.