Wethouder over Gouvernement: ‘Ik heb contracten gezien’

Het al jaren leegstaande shopping-complex van het Gouvernement maakt een spookachtige en surrealistische indruk. In 1993 is het historische militaire hospitaal leeggebroken en omgebouwd tot winkelcentrum gericht op sport en leasure. Ook toen worstelde het gemeentebestuur met ideeën om 'loop' in de winkelstraten te krijgen. Het concept bleek een mislukking en de één na de andere winkel sloot de deuren. Sindsdien wordt naarstig gezocht naar nieuwe invullingen voor het Gouvernement. (Tekst: Han Verbeem, archieffoto: KijkopBergenopZoom)

BERGEN OP ZOOM – Voor raadslid Ton Linssen komt het nieuws over het débacle van de beroepenspeelplaats niet als een verrassing, zo zegt hij woensdagavond tijdens de rondvraag van de raadscommissie. "Hoe heeft de wethouder hier in hemelsnaam in kunnen trappen", zo bevraagt hij het college. Wethouder Patrick van der Velden speelt de bal terug naar de initiatiefnemers. "Zíj zijn met de plannen naar buiten gekomen, het was hún initiatief en dat hebben wij als gemeente ondersteund omdat het paste binnen de ambities om de binnenstad te versterken", zo werpt Van der Velden tegen. "En ik heb de getekende contracten gezien." Het antwoord stelt Linssen niet tevreden: hij blijft ervan overtuigd dat het om een 'ordinaire verkiezingsstunt' gaat.

De ambitieuze plannen voor een beroepenspeelplaats in het Gouvernement lijken als een nachtkaars te zijn gedoofd. Begin maart, slechts twee weken vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, presenteerde binnenstadswethouder Patrick van der Velden de grootschalige plannen. Het monumentale pand zou aangekocht zijn door een investeringsmaatschappij en nog in de zomer zouden de deuren openen voor een 'uniek concept', waarin spelen, leren, verblijven, ontdekken, werken en vooral plezier maken de boventoon zouden voeren.

Flitsende plannen

Raadsleden en beleidsmakers kregen 7 maart een flitsende videopresentatie te zien op de 'beat' van hardstyle-producer DJ Hardwell – die zich als ambassadeur aan het project zou hebben verbonden. Het Gouvernement zou van kelder tot de nok een complete metamorfose ondergaan, met ruimte voor een kinderboerderij, een beroepenspeelplaats met meer dan 20 beroepen, een bioscoop, een verhalenplein en speelruimtes met virtual reality. Voor tieners en volwassenen was een ‘droneum’ met drones voorzien, evenals escaperooms en lasergames. Met vanzelfsprekend 'passende horeca'. Daarmee zou de Bergse binnenstad zich op één lijn scharen met steden als Moskou, waar het al een beproefd concept zou zijn.

Onenigheid over pand

De zomer van 2018 ging echter voorbij zonder dat er maar één spijker aan het vrijwel leegstaande Gouvernementsgebouw is vertimmerd. Deze week kwam het hoge woord eruit: het college moest toegeven dat de plannen van tafel zijn. De huidige pandeigenaar en de initiatiefnemer zouden er onderling niet aan uitgekomen zijn. Inmiddels zijn de huurcontracten voor de bovenliggende sportschool voor vier jaar verlengd en de benedenverdieping staat -en blijft, voor zover het zich laat aanzien- voorlopig nog leeg. En wat DJ Hardwell betreft: die heeft begin september laten weten zijn muziekcarriere voor onbepaalde tijd in de ijskast te zetten.