BERGEN OP ZOOM – Er komen woningen aan en langs De Ham. Dat plan is op 14 december gepresenteerd aan een flink aantal geïnteresseerden. Het gaat om 21 appartementen en 14 zogenoemde waterwoningen. Volgens wethouder Patrick van der Velden gaat het wat dat betreft langzaamaan beter met Bergen op Zoom. Ook van elders komen steeds meer mensen die graag in deze gemeente wonen.
Het plan heet Nieuwe Kaai III en het appartementencomplex is tot Hamhuis gedoopt. Erlangs komt straks een looppad, dat via de zijde van het Groot Arsenaal richting De Kaai loopt. En het kan nog dringen worden, gezien de interesse voor deze woningen. Van der Velden vertelt: "Er kwamen al 120 aanmeldingen binnen van mensen die aangeven serieus belangstelling te hebben. Terwijl de bouw pas in de tweede helft van 2017 begint."
Diversiteit, geen Vinex
De wethouder is blij dat de interesse voor het nieuwe en komende woonaanbod zo hoog is. Niet alleen in het Bergse Haven gebied overigens, al is een consortium al wel aan het nadenken over wat te bouwen op het braakligende deel tussen de Spiritusschoorsteen en de nieuwe brandweerkazerne. Hij meldt: "We hebben het in een moeilijke tijd toch voor elkaar gekregen om mooie plannen voor te bereiden en deze langzaamaan te realiseren, ook op andere plaatsen in de gemeente zoals het Groene Gordijn en de Markiezaten. Er wordt zelfs al gedacht over duurzame woningbouw, waarschijnlijk gecombineerd met een zorgvoorziening, op de plaats waar voorheen de brandweerkazerne stond. We willen vooral meer diversiteit kunnen bieden, geen Vinexwijken meer."
Geen nieuw rampscenario
Bang voor een zelfde financieel fiasco als jaren geleden hoeven we niet te zijn, aldus de bestuurder: "Kijk naar zo'n project als Nieuwe Kaai III. Daarbij delen we de risico's met projectontwikkelaars, makelaars en dergelijke. Het zijn ook veel kleinere initiatieven, die we gefaseerd oppakken en vorm geven. Daarbij wordt steeds goed de markt gevolgd en we spreiden zowel de investeringen als de risico's. Het levert juist mooie impulsen op. We bouwen ook zeker niet alleen voor verhuizende Bergenaren. Er komen steeds meer mensen van buiten de stad en regio, die hier een nieuwe toekomst willen. Daar zitten zeker oud-Bergenaren tussen die terug komen maar tevens anderen die hebben ontdekt hoe mooi het hier is." Ook de aansluiting met de A4 speelt daarin een rol: de verbindigen zijn verbeterd, aldus de wethouder.
Nu de jongeren nog
Een huisvestingsprobleem heeft de gemeente ook, ondanks alle euforie. Met name voor jongeren is het vinden van onderkomen lastig, zeker als ze weinig te besteden hebben. "Daarover zijn we wel in gesprek met de doelgroep", laat Van der Velden desgevraagd weten. Maar hij geeft ook grenzen in haalbaarheid aan: "Wat verwacht je als jongere? Dat je voor 200 euro langdurig kunt wonen? Dat kunnen we niet bieden, maar we zijn wel bezig met betaalbare woonruimte op de Vlaszak bijvoorbeeld. Een deel van het probleem is ook dat die doelgroep niet altijd weet waar die moet zijn. Ik ga over al dat soort zaken binnenkort nader in gesprek met de jeugdraad."