Maarten de Rooij (links) -één van de toekomstige bewoners- en WiBoZ voorzitter Henk de Rooij (midden) willen het juridisch getouwtrek achter zich laten en hun woonvoorziening zo snel mogelijk in gebruik gaan nemen. Joost Hermans (rechts) komt er ook te wonen en kwam even kijken hoe de bouw vordert. (foto/tekst: Hans-Jorg van Broekhoven)
BERGEN OP ZOOM – WiBoZ is één van de meest besproken woonvoorzieningen van de laatste jaren. De Vereniging Binnenstad komt steeds met bezwaren en juridische procedures en even ging zelfs het verhaal dat de buurtbewoners niet blij zouden zijn met de komst van het bijzondere woonzorgcentrum. Gelukkig blijkt dat absoluut niet het geval te zijn, integendeel zelfs.
Henk de Rooij is voorzitter van WiBoZ en één van de mede-bedenkers van het initiatief. Samen met zijn neef Maarten de Rooij is hij aangeschoven op het terras bij café Krijnen, om eens het één en ander uit de doeken te doen. Omdat nog niet iedereen weet wat er nu precies komt in wijk De Nieuwe Kaai, legt Henk dat eerst nog eens uit.
Mooie toekomst
Alweer zo’n tien jaar geleden werden door SDW een aantal ouders uitgenodigd van kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ze hadden één ding gemeen namelijk: ze wilden hun kinderen een zo mooi mogelijke toekomst bieden, in een omgeving die aansloot bij hun ideeën over bijvoorbeeld begeleiding. Al snel werd het een vereniging, waarin ook de toekomstige bewoners zeggenschap hebben. Maarten vertelt: “We mochten zelf meebeslissen over welke mensen er worden aangenomen, bijvoorbeeld als begeleiders.”
De nu bijna afgebouwde locatie wordt een plek waar straks zowel mensen wonen die volop begeleiding nodig hebben -vaak in groepsverband- als mensen die heel goed voor zichzelf kunnen zoeken maar soms toch wat hulp kunnen gebruiken. Het vinden van die plaats was alleen nog niet zo eenvoudig. Henk: “We hebben heel wat keren met Stadlander en de gemeente aan tafel gezeten maar het was het steeds nét niet. Totdat deze wijk ineens in beeld kwam en we de mogelijkheid kregen om naast de Op de Weele te gaan bouwen.
Parkeernorm
Het bouwen was nog niet begonnen of er ontstonden de eerste procedurele en juridische problemen met de Vereniging Binnenstad (VB). “Die maakte vanaf het begin een punt van de parkeernorm in de buurt”, vertelt de WiBoZ voorzitter. Ze zijn nog geen enkele keer in het gelijk gesteld, meldt hij, maar blijven proberen met die norm een juridisch punt te maken. “Best bijzonder”, vindt De Rooij. “Onze bewoners hebben geen auto’s.” Het gaat de VB blijkbaar om bezoekers die mogelijk met de auto komen.
Vertraging en extra kosten
Een ander argument waarmee de VB probeert de strijd te winnen betreft de toekomstige bewoners van het pand. Volgens De Rooij is meermaals gezegd dat, mocht WiBoZ het niet redden, er dan andere mensen in komen. Allereerst is de organisatie natuurlijk niet zomaar ter ziele, stelt de voorzitter gerust, maar dan nog geldt er een bestemming voor het pand die andersoortige bewoning niet zomaar toestaat. “Ondertussen kosten al die juridische procedures ons wel een hoop tijd én geld”, klinkt het teleurgesteld. “De bouw is erdoor al driekwart jaar vertraagd.” Henk heeft niet het gevoel dat de VB daar erg mee zit en gezien het doel van het pand is ie daar oprecht verbaasd over; “Ik zou geen lid willen zijn van een vereniging die zo met deze doelgroep omgaat.”
Steun uit de buurt
Gelukkig is de band met de buurt al wel prima. Er komen zelfs per mail steunbetuigingen binnen, van omwonenden die WiBoZ een hart onder de riem steken. Maarten vertelt: “We hebben ook al een feestelijke middag gehad met de buurt en de toekomstige bewoners van ons pand. Iedereen had hapjes meegenomen.” Het hoort zelfs bij de doelstellingen van WiBoZ, legt Henk uit: “We willen actief deel uitmaken van de samenleving, waar het maar kan.” Hij vindt het daarom heel leuk dat zijn neef bij allerlei Bergse theatergezelschappen betrokken is en meespeelt. Een mooi voorbeeld van hoe het kan.
'Open voor diversiteit'
Dat de buurt werkelijk achter de komst van het initiatief staat, bevestigt bewoner Robbert Boon. In een korte telefonische reactie vertelt hij dat de contacten met WiBoZ als prettig ervaren worden. “We staan als bewoners absoluut open voor diversiteit in een moderne wijk als deze.”
Wel geeft hij toe dat er zorgen zijn over de parkeerdruk en verkeersstroom, aangezien er maar één ontsluitingsweg voor de hele -nog altijd groeiende- wijk is. Maar om dat op deze woonvoorziening te steken gaat hem te ver. Dan is de nieuwe Op de Weele flat een veel groter punt van zorg, geeft hij aan. Hij hoopt dat de gemeente voortaan bij de ontwikkeling van woonwijken beter naar dit soort vraagstukken kijkt.
Als alles volgens planning verloopt, kunnen de bewoners uiterlijk in oktober hun nieuwe woningen betrekken. Meer weten over WiBoZ? www.wiboz.nl