Yeri en Patricia blijven zich bekommeren om Peter en andere daklozen

Yeri Goosens (links) en Patricia van Turnhout (rechts) voor het portiek waar ze kennis maakten met heel wat daklozen en hun verhalen. Ze zijn niet van plan zich neer te leggen bij de huidige wijze waarop hier de opvang plaatsvindt.  'Dat kan en moet beter', is hun overtuiging. (Tekst en foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Eind vorige week deed een bericht over een tent aan Plein 13 veel stof opwaaien. Het tijdelijke onderkomen was er neergezet voor Peter, een dakloze met flinke gezondheidsproblemen die tijdelijk niet welkom is bij de opvang. Initiatiefneemsters Patricia van Turnhout en Yeri Goossens zijn verbaasd over wat dit allemaal losmaakte, zowel in positieve als negatieve reacties.

De dames houden kantoor in Pleinstede, een bedrijfspand aan Plein 13. Ze huren het antikraak voor hun bedrijf, dat trainingen verzorgt en uitgevallen hoogbegaafde schoolleerlingen individueel begeleidt. De entree van hun werkplek is een beschutte hoek waar zich geregeld daklozen ophouden en zo maakten ze ook kennis met Peter en zijn verhaal. Hij is recent ontslagen uit een ontwenningskliniek maar heeft nog wel de nodige problemen, waaronder met zijn gezondheid. Zijn ogen zijn bijvoorbeeld behoorlijk ontstoken maar ook z’n gedrag kent uitschieters. Precies daarom ging het mis. Hij werd boos bij de daklozenopvang, bedreigde een medewerker en mag er daarom nog bijna twee weken niet overnachten.

Opvang

Yeri en Patricia trokken zich het lot van Peter aan en regelden een tent, die ze plaatsten op het terrein dat bij hun kantoor hoort. Ze trokken ook via onder meer social media flink aan de bel. Niet alleen omdat ze het onvoorstelbaar vinden dat een zieke man op straat moet slapen. Ook omdat ze inmiddels genoeg verhalen zeggen te kennen om te beweren dat de opvang van daklozen hier niet al te best functioneert.

Volop steun

Hun acties leverden online een hoop reacties op, die uiteenliepen van steunbetuigingen tot stevige kritiek. Maar er gebeurde veel meer, vertelt Yeri: “Allereerst hadden we in no time mensen van Handhaving op de stoep, later ook politie. Dat waren prima gesprekken en ze hebben verder niets ondernomen omdat het geen gemeentegrond is waar de tent stond.” Patricia vult aan: “En binnen de kortste keren kwamen er ook mensen kleding, eten, badkamerartikelen en zelfs geld aanbieden. Wijzelf hebben niets aangenomen natuurlijk, het was immers niet voor ons.” Ze zijn wel beiden heel blij met die hartverwarmende reacties. Er kwamen zelfs mensen versgebakken pizza’s en Big Macs brengen.

Stomverbaasd

Minder blij werden ze van de reacties bij de gemeente. Ze gingen er maandag op gesprek en kregen te horen dat de tent dinsdag weg moest zijn, anders werd er opgetreden. Er waren zelfs juristen op gezet, ontdekten ze. Inmiddels heeft Novadic Kentron (voormalige opvang De Paraplu) laten weten dat Peter er vanaf woensdag welkom is maar die ene extra nacht mocht de tent niet blijven staan. “Een grote kartonnen doos mag wel van de gemeente”, aldus een stomverbaasde Patricia.

Wordt vervolgd…

Als Peter een onderkomen heeft gevonden bij De Paraplu is de kous daarmee voor de dames niet af. Ze zijn door heel veel mensen benaderd die graag eens met hen praten over betere alternatieven voor de opvang van daklozen. Yeri: “Dat het ook anders kan laten ze bijvoorbeeld heel goed zien in Leiden, bij opvang De Binnenvest. We gaan in gesprek met geïnteresseerde politieke partijen maar ook met bedrijven en organisaties die hebben laten weten dat het ook hier anders en beter kan. Als daar een rol voor ons is weggelegd pakken we die zeker op.” Met de gemeente verder in gesprek zien ze op korte termijn nog even niet zo zitten. “Die steken vooralsnog alleen maar veel tijd en energie in het wegkrijgen van zo’n tent”, vertelt Patricia. “Om de man erin hebben ze zich geen seconde bezorgd getoond.”