Zonnecentrale Gemeentewerf eind mei van start, ook Wittenhorst in beeld

De bestuursleden van stichting Energietransitie Bergen op Zoom (stEB) melden dat de centrale aan de Gemeentewerf al eind mei, begin juni operationeel kan zijn. (Foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Ongeveer een jaar geleden ontving Skylar Lijten een zonnepaneel. Skylar was de eerstgeboren Bergen op Zoomse van 2018. Ze kreeg het zonnepaneel ter gelegenheid van het sluiten van het Energieconvenant van de gemeente Bergen op Zoom. In dat convenant met de stichting Energietransitie Bergen op Zoom (stEB) legt de gemeente de intentie vast om de samenleving duurzamer te maken. Nu, een jaar later, start het eerste duurzame energieproject: de zonnecentrale Gemeentewerf. Inmiddels zijn zo’n 500 van de 600 zonnepanelen ‘verkocht’ aan de leden van de energiecoöperatie. Voldoende om met het project te starten – zo leggen de organisatoren uit.

Tijdens de startbijeenkomst op het Stadskantoor gaf het bestuur van stEB maandagmiddag de officiële aftrap voor het project. Hoewel de eerste panelen nog geplaatst moeten worden, voorzien de bestuursleden dat de zonnecentrale al eind mei, begin juni operationeel kan zijn. Wethouder Harijgens (duurzaamheid) is enthousiast over het initiatief, dat vanuit de samenleving tot stand is gekomen. De collectieve zonnecentrale biedt onder anderen bewoners uit de binnenstad de mogelijkheid om tóch over te schakelen op zonne-energie, ondanks het feit dat de historische panden niet uitgerust mogen worden met zonnepanelen. 

Wittenhorst

Het project aan de Gemeentewerf blijkt succesvol. De panelen zijn goed voor een capaciteit van 150.000 kWh per jaar, aldus de organisatoren. Inmiddels wordt gekeken naar een nieuwe locatie, aan de Wittenhorst in Halsteren. Daarover zal binnenkort een informatieavond plaatsvinden. "We willen ook de inwoners van Halsteren op deze manier er meer bij betrekken." Het is de bedoeling dat de deelnemers van de zonnecentrales uiteindelijk hun eigen bestuur gaan vormen, als een soort vereniging van eigenaren. Nu vormen stEB en de energiecoöperatie één bestuur en de huidige leden vinden deze 'dubbele petten' onwenselijk – aldus voorzitter Wim van den Bergh. "Uiteindelijk moeten de gebruikers zelf zeggenschap krijgen over het beheer van de centrale."

Video: Wim van den Bergh, voorzitter van de energiecoöperatie, vertelt over de plannen die op stapel staan voor Halsteren.