Zonnige ontvangst koning en koningin

BERGEN OP ZOOM – Mooier had de koninklijke ontvangst niet kunnen zijn: onder een onbewolkte hemel en een stralende zon arriveerde de koninklijke bus, kort na half twaalf, op de hoek van de Grote Markt en Hoogstraat. Volop gejuich, wapperende vlaggen en welkomstmuziek van de OhnO Jazzband maakten de ontvangst compleet. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima begroetten de honderden toegestroomde belangstellenden, begeleid door burgemeester Frank Petter. Ook Commissaris van de Koning, Wim van der Donk, was in het gezelschap van adviseurs en begeleiders aanwezig. Ook was er gelegenheid om met de omstanders te spreken. Zelfs ging de koning vlakbij het stadhuis op de foto met een 'selfie', toen iemand uit het publiek diens telefoon aanreikte.

Het gezelschap werd begroet door met een welkomstpraatje van de Peperbus en een dansje van de Stadsreuzen, waarna het paar een kijkje nam bij de winnende A-wagen van de Vastenavendoptocht. De leden van de Lepelstraatse bouwclub De Leutege Bouwers glunderden van trots. Daarna ging de wandeling, kruislings over de Grote Markt, richting hotel De Draak. De koning en koningin bekeken de oudste herberg van Nederland, die zelfs de stadsbrand van 1397 heeft overleefd en ook enkele jaren geleden aan de vlammen wist te ontkomen. Door heldhaftig optreden van de brandweerlieden bleef het monumentale hoofdgebouw gespaard.

Wandeling Fortuinstraat/Steenbergsestraat

Vervolgens liep het gezelschap via de Fortuinstraat Steenbergsestraat naar Het Markiezenhof. Raadsleden en gemeentebestuurders stonden langs de route in een speciaal vak opgesteld. Het werd een feestelijke wandeling; de ondernemers hadden de gevels en etalages met vlaggen en Oranje-attributen versierd.

Leerlingenorkest

Aangekomen bij het Markiezenhof luisterden de koning en koningin naar een optreden van het Leerorkest van jeugdige violisten, cellisten en koperblazers. Rond tien voor half één ging het gezelschap de Hofzaal in, waar achter gesloten deuren een rondetafelgesprek plaatsvond over een duurzame en veerkrachtige economie. Een discussiepanel van deskundigen ging met de koning in gesprek over kansen voor de regio. Het panel bestond uit: Willem Sederel (Strategic Board Regio West-Brabant), Petra Koenders (Avans Hogeschool), Marc Jamin (Sabic). Leon Joore (Millvision) en Albert Markusse (Suikerunie/Cosun). De koning en koningin gingen ook nog in gesprek met oud-werknemers van Philip Morris: de heren J. van Terheijden, K. Schreurs en mevrouw C. van Zundert.

Bio-based expositie

In het Markiezenhof was ook een presentatie van bio-based producten. Deze expositie is samengesteld door student Juul Dijkmijer, van de kunstacademie St Joost in Breda. Ook twee basisscholieren droegen een steentje bij: Meike Versluis en Stefan Govers, twee leerlingen van De Borghoek, vertelden koning Willem-Alexander en koninin Máxima over hun project: 'Van aardappel naar bioplastic'. Ze zijn begeleid door leraar Gert-Jan Heeren.

Middagprogramma in Sprundel

Met het rondetafelgesprek eindigde het bezoek aan Bergen op Zoom. Hierna vertrok het gezelschap omstreeks 13.00 uur via de Steenbergsestraat en Burgemeester Stulemeijerlaan richting Sprundel voor het middagprogramma van het koninklijke streekbezoek aan de Brabantse Wal.

Foto's/verslaggeving: Han Verbeem