BERGEN OP ZOOM – Het college van B&W is van plan om het pand Samarbete te verkopen aan scoutinggroep Jeanne d'Arc. Dat heeft het stadsbestuur woensdag meegedeeld. Deze 'voorkeursvariant' zal binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Bijzonder: een deel van het dossier is voor de raadsleden uitsluitend onder geheimhouding in te zien bij de griffie. Zorgonderneemster Diana van den Kieboom-van Beest, die ook in de race is voor de koop van het pand, reageert furieus. "Ik heb hier nachten niet van geslapen. En als klap op de vuurpijl krijg ik nog een intimiderende brief van de gemeente, dat ik de opgenomen gesprekken niet mag gebruiken."
Ze laat zich niet van haar stuk brengen door de druk die het stadskantoor nu opvoert, zegt ze in een eerste reactie. "Ik ga nu eerst in overleg met mijn advocaat en overweeg een kort geding én een bodemprocedure. Ik laat het er niet bij zitten." De bewuste 'intimidatiebrief' is overigens gericht aan het echtpaar Van den Kieboom, dus óók aan haar man Piet. Deze is raadslid voor de BSD en staat buiten de kwestie, aldus DIana. "Ik ben in onderhandeling met de gemeente en niet mijn man. Het gaat om mijn bedrijfsplan. Dit is echt schandalig en we voelen ons in onze eer aangetast."
Voorkeursvariant
Op haar facebookpagina publiceert de onderneemster de brief die ze de 26e januari van het stadskantoor heeft gehad. "Schandelijk", zegt ze. "Als je als burger iets wil bewijzen dan probeert de gemeente vooraf dit al te verbieden. Om te huilen. Hoezo, integere gemeente?" Het feit dat het college nu publiekelijk een voorkeursvariant presenteert gaat haar 'te ver'. "Naar ik begrepen heb, kan de scouting het voor vér onder de vraagprijs kopen, voor 150.000 euro. Ik had méér willen bieden. Onbegrijpelijk, ik ben benieuwd wat hier nu achter zit". Diana van den Kieboom-van Beest heeft grote plannen voor Samarbete: ze wil in het gebouw een zorgbedrijf voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking huisvesten. In haar plannen zou óók ruimte zijn voor mede-gebruik door de scouting. "Ze hoeven helemaal niet weg". Als het aan haar ligt, komt nu de onderste steen boven in het dossier. "De waarheid moet maar eens boven tafel komen."
Als je als burger iets wil bewijzen dan probeert de gemeente vooraf dit al te verbieden. Om te huilen, hoezo integere gemeente.
Geplaatst door Diana van Beest op woensdag 27 januari 2016