V.l.n.r: Burgemeester Paul Depla (Breda), burgemeester Frank Petter (Bergen op Zoom), directeur ontwikkeling HAS Hogeschool Godfried Hijl en wethouder Yvonne Kammeijer
BERGEN OP ZOOM / DEN BOSCH – Een glunderende burgemeester en wethouder Kammeijer, geflankeerd door HAS Hogeschool directeur Godfried Hijl en de Bredase burgervader Paul Depla, brachten vrijdagmiddag goed nieuws. De gemeente Bergen op Zoom krijgt een eigen Hogeschool, gericht op agrofood en biobased activiteiten.
Natuurlijk was de HAS al wel actief in deze regio, meldde directeur Hijl. Met name vanwege afstudeerprojecten bij regionale bedrijven en organisaties. Bovendien komt zo'n 30 procent van de leerlingen uit Zeeland en West-Brabant. Die hoeven straks minder ver te reizen. Binnen vijf jaar staat ergens in de gemeente Bergen op Zoom een flinke vestiging van de HAS Hogeschool, die qua grootte ongeveer een derde van de totale activiteiten van het instituut gaat uitmaken. Een flinke boost dus voor de gemeente en de regio.
Goed voor flinke regio
De gesprekken erover zijn zo'n vier jaar geleden in gang gezet, aldus burgemeester Frank Petter. Hij is blij met het nieuws, dat zowel de leefbaarheid als lokale economie een behoorlijke impuls gaat geven. Zijn Bredase ambtgenoot Depla onderschrijft dat. Deze hogeschool-vestiging richt zich straks op Zuidwest-Brabant en Zeeland dus er gaat een flinke regio van profiteren. De HAS legt zich volledig toe op praktijkgerichte research en opleidingen, en sluit in structureel overleg met de sector en bedrijfsleven volledig aan bij wat de lokale economie en bedrijvigheid nodig hebben.
Waar exact de school gaat komen moet nog blijken. Vast staat dat het binnen de gemeentegrenzen gebeurt, alleen al om studenten het een en ander aan faciliteiten te kunnen bieden. Er wordt dus tevens al nagedacht over zaken als huisvesting. De school gaat een groot deel van alle HAS activiteiten en opleidingen huisvesten, al zal ook veel op locatie plaatsvinden. Wederom die verbinding met de praktijk.
Voldoen aan waar bedrijfsleven al heel lang om smeekt
Wethouder Kammeijer juicht de ontwikkeling vanzelfsprekend eveneens toe: "Het versterkt de economische structuur van de regio enorm! Het is een fantastische ontwikkeling, met ook volop spin-off voor de kwaliteit van MBO-onderwijs en bedrijfsleven. De werkgelegenheid krijgt hiermee eveneens enorme extra kansen."
De opleiding levert vooral 'gekwalificeerde handjes' af, mensen die praktijkgericht aan de slag kunnen en weten waar ze over praten. Dat is iets waar het bedrijfsleven al jaren om smeekt. Ook de provincie Zeeland is erg blij met het nieuws, aldus Petter. Binnenkort al gaat een klein team van de HAS Hogeschool beginnen met voorbereidingen in de regio. Over vijf jaar moet de fysieke school er staan en volledig draaien.