Bergs raadslid in Rotterdam niet meer welkom als trouwambtenaar

ROTTERDAM / BERGEN OP ZOOM – Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is het blijkbaar ernst. Hij heeft Bergenaar Aydin Akkaya per brief laten weten dat hij daar niet meer welkom is als trouwambtenaar. Het raadslid heeft hiermee een zoveelste incident op zijn naam staan.

De kwestie speelde blijkbaar al in april maar komt nu pas naar buiten. Zelfs de landelijke website Powned besteedt er aandacht aan. Het betreft een huwelijk in Rotterdam, waar GBWP-raadslid Akkaya als beëdigd trouwambtenaar optrad. Daarbij ontstond al snel, tijdens de voltrekking, een conflict met een vrouwelijke ambtenaar van die gemeente. Dermate hoog oplopend dat het vragen opleverde van twee politieke partijen: Leefbaar Rotterdam en de VVD. En een brief van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de Bergenaar laat weten dat hij niet langer voor de taak van trouwambtenaar gewenst is daar.

Onbeleefd

Aanleiding van het conflict is het feit dat Akkaya zijn aandeel in de trouwerij in het Turks deed en dat is niet de bedoeling. De aanwezige Rotterdamse ambtenaar kreeg in ieder geval niet het idee dat er ook Nederlands werd gebruikt. Ze zei daar een aantal keren wat van en is toen blijkbaar door de GBWP’er dermate onbeleefd aangesproken dat het tot deze ophef leidde. Akkaya heeft in een reactie laten weten zelf ook geen behoefte te hebben nog ooit een huwelijk in Rotterdam te voltrekken.

Eerdere conflicten en relletjes

Het is niet voor het eerst dat het raadslid de media haalt met opzienbarende conflicten en gedrag. Hij begon zijn politieke loopbaan bij GroenLinks en moest daar weg, ging vervolgens met een eigen lijst de verkiezingen in, sloot zich daarna aan bij de PvdA en ook die vroeg hem dringend te vertrekken. Vervolgens was hij welkom bij GWBP, waar hij voor een nieuwe lokale rel zorgde. Hij ging tijdens een raadsvergadering over WMO-gelden op Facebook lollig zitten doen, tot grote ergernis van nogal wat mensen.

Afbeelding: video-still Facebook-filmpje