Bergse monumenten samen aan tafel in de Fortuinstraat

BERGEN OP ZOOM – Vrijdagmorgen is bij restaurant Oase in de Fortuinstraat een bijzonder drieluik onthuld, gemaakt door Steven Bouwens. Hij heeft in opdracht van eigenaren Rosita en Donny Musters een in het oog springend schilderwerk vervaardigd, dat niet snel zal vervelen. Je blijft er van alles in ontdekken.

“Ik heb de vrije hand gekregen van Donny en Rosita”, vertelt Steven. “Dat maakte het meteen tot een hele mooie opdracht. Hun restaurant is de huiskamer van Bergen op Zoom en daar stelde ik me een groots tafereel bij voor.” Op het drieluik is onder meer te zien hoe de Peperbus het glas heft met zijn vrienden: de torens en gebouwen van Bergen op Zoom en omgeving. Naast bekende monumenten als de Watertoren en Gevangenpoort zijn tevens moderne iconen te zien, zoals de verlichte Spiritusschoorsteen en Pompejus.

Illusie

Het werk wekt op een speelse wijze een mooie illusie op. Wie het bekijkt krijgt onvermijdelijk het gevoel dat het disgenoten zijn, die gemoedelijk genieten van het Bourgondische Bergse leven. Vanwege het perspectief waarmee Steven de doeken schilderde is er echter geen enkel gerecht te zien. Wel veel gevulde glazen en die weerspiegelen meer dan in een eerste oogopslag wellicht opvalt.

Ontdekken

Steven: “Dat is ook mijn bedoeling geweest bij het maken. Ik hoop mensen langer te boeien met dit werk. Wie de tijd neemt kan er van alles in ontdekken.” Hij is ontzettend trots dat het werk op zo’n mooie locatie hangt, laat hij weten. “Ik vind Rosita en Donny echt topondernemers, die met Oase aan een heel groot en spannend avontuur zijn begonnen, in een indrukwekkend monumentaal pand. Dat mijn drieluik daar nu zo’n bijna vanzelfsprekend onderdeel van uit mag maken doet me ontzettend goed.”

Het werk, waar de maker een half jaar de tijd voor nam, hangt bij binnenkomst links aan de wand en is ook vanaf de straat goed te zien. De eigenaren van Oase vinden het natuurlijk nóg leuker als je er binnen van komt genieten.

Afbeeldingen: Steven Bouwens ©