Bijkomen met Bea: Het is niet te filmen

Bea Demmers, onder meer bekend van haar Facebookplatform Bergse -politieke- Zaken, heeft bij ons een eigen rubriek: 'Bijkomen met Bea'. Op haar eigen wijze verwerkt ze allerlei politieke en bestuurlijke Bergse kwesties. Vandaag wil ze het hebben over citymarketing en afvalbeleid.

Het is niet te filmen

Terwijl de inwoners steen en been klagen over te weinig afvalbakken, overvolle afvalbakken en zwerfvuil, vallen me twee berichten op:

1)

VVD’er Dominique Hopmans roept de inwoners op tot het maken van promofilmpjes. Wat dus de afdeling Citymarketing niet lukt, mogen wij op gaan knappen. Terwijl inwoners zich roepende in de woestijn voelen, richting gemeente, vanwege de toenemende verloedering in de stad, zouden wij de mooie kanten van de stad moeten filmen. En waarom? Om meer toeristen naar de stad te lokken… Wat heb ik daar als inwoner aan? Wordt mijn leefomgeving hier mooier en beter van? Naar alle waarschijnlijkheid is het de horeca die hier beter van gaat worden. Wat een hele afdeling op het Stadskantoor niet lukt, wat een Binnenstadslab (dat tonnen per jaar kost) niet lukt, moeten wij als inwoners gaan oplossen? Jaren van verkeerde keuzes maken maak je niet ongedaan met een wedstrijdje amateurfilmen.

Afgelopen week was er nogal wat ophef over de video die de BSD als ‘promo’ had gemaakt. Was dit gechargeerd? Natuurlijk, maar het heeft hopelijk ook de juiste mensen bereikt en aan het denken gezet. Doe eens wat aan de leefbaarheid en luister eens naar je eigen inwoners door wie jullie gekozen zijn. Of moeten we daarvoor wachten tot de verkiezingscampagnes weer beginnen? Een aantal weken geleden bezocht ik als ‘toerist’ de Belgische stad Luik en weet je waar ik aan terugdenk bij deze stad? Niet de prachtige kathedraal maar de vieze gore straten en de stank. Dus je kunt zoveel toeristen naar de stad lokken als je wilt, wanneer het er niet verzorgd uitziet zijn ze als een speer weer weg. Ik twijfel er niet aan dat er mensen zullen zijn die aan de slag gaan met de camera, maar je moet wel een kritiekloze chauvinist zijn wanneer je met enorme oogkleppen op alleen maar de mooie kanten laat zien en blind bent voor de problemen die deze stad heeft.

Dat brengt me gelijk bij…

2)

Vandaag werd het nieuws bekend dat de Gemeente volgend jaar gaat starten met het restafval nog maar één keer in de vier weken ophalen. In een tijd dat de afvaldumpingen alleen maar toenemen, in het buitengebied maar ook zeker in de stad. Er is een heel groot probleem en naar mijn idee maak je dit alleen maar groter. Dat mensen beter moeten scheiden, daar kan niemand op tegen zijn. Maar het op deze manier afdwingen gaat niet werken, dat kun je al bijna uittekenen. Hoe duurder en moeilijker je het maakt, hoe meer vuil je op straat gaat zien. Dat moet je dan weer opruimen en dan is het de vraag of de besparing wel zo groot is, alle extra ergernis nog daargelaten.

In de binnenstad maken mensen gebruik van de ondergrondse containers, waar regelmatig ook zakken naast staan. Daar zien we op Facebook genoeg voorbeelden van voorbij komen. En vanaf de schil moeten we containerbakken gebruiken maar heel veel huizen hebben ook hier geen achterom, dus moeten die dingen door het huis heen naar buiten gereden worden. Sowieso al niet prettig maar in de zomer helemaal een ramp! Gezinnen waarvan de kinderen nog in de luiers zitten, mensen die afhankelijk zijn van incontinentiemateriaal, mensen met een stoma; ze kunnen dit alles pas na vier weken kwijt..? Kom op zeg, dat kan toch niet. Volgens de wethouder moet je dan ook in een ondergrondse terecht kunnen maar standaard is dat niet. Als je eigen containers hebt, gaan die ondergrondse dingen niet voor je open met een Saverpas. Kun je dat aanvragen en worden er uitzonderingen op gemaakt? Bovendien: betekent dat dan dubbele kosten? Worden deze mensen worden dus eigenlijk dubbel gepakt?

Je bereikt veel en veel meer met een hele goeie voorlichtingscampagne die alle bevolkingsgroepen in de stad bereikt. Denk aan grote posters met sprekende afbeeldingen over hoe je moet scheiden en grote kruizen door beelden met afvaldumpingen naast containers. Laat zien wat het effect is wanneer je eten zomaar weggooit. Dat zou wellicht nog wel eens meer effect kunnen hebben.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl