Blog: Informatiestress

Informatiestress

Ik las van de week in de krant dat wij Nederlanders last hebben van informatiestress. De overvloed van informatie die ons overspoelt op èèn dag, is veel teveel om te verwerken voor ons brein. Die overdaad kan er voor zorgen dat we ons moeilijker kunnen concentreren of ons verward voelen. Er is al veel over geschreven maar ik waag er toch een blog aan. 

Door: Annelies Voss

De toegang tot informatie is zo makkelijk en daarom ook zo verpletterend. Wat doen wij met al die informatie en vraag je je ook weleens af of al deze info nuttig is? Gezonde spanning is nodig om goed te kunnen functioneren. Door de stroom van informatie worden wij onrustig, we zijn letterlijk vergroeid met onze smartphone. 

Natuurlijk krijg je mail binnen die beantwoord moet worden, of berichten waar je op moet reageren maar is het altijd nodig om dat instant te doen? Wie legt jou dat op? Juist ja, jijzelf doet dat. Het is jouw telefoon, dus jij bent de baas en niet het pliepje dat jou elke keer verstoort bij wat je aan het doen bent. 

Ben je zelf nog in staat om de regie te houden over de informatie stroom die je binnenlaat? Laat jij je beheersen door je telefoon? Als jij je laat beheersen door je telefoon ben je eigenlijk een slaaf geworden van een apparaat, is dat echt wat je wilt? Door de informatie die je de hele dag voorgeschoteld wordt, bouw je stress op en dat is zoals je weet niet goed voor je. Maar het mooie is dat je er zelf wat aan kunt doen! 

Het is eigenlijk heel simpel: doorbreek je patronen. Je hoeft niet ieder loos moment je telefoon te pakken. Dat is aangeleerd gedrag, wat je dus ook weer kunt afleren om jezelf een gedoseerd gebruik bij te brengen. Cluster bijvoorbeeld je 'mailmomenten', je hoeft niet alles meteen te beantwoorden. Dit mag ook op een tijdstip dat jou goed uitkomt want jij bent de baas over je eigen leven. Doorbreek de dopamine-cirkel door je telefoon gewoon even op stil en alle push-berichten uit te zetten. 

Het blijkt zelfs dat er veel mensen zijn die stress krijgen van het idee dat hun batterij bijna leeg is, bang om iets te missen. Laten we eerlijk zijn. Zijn dat nou echt dingen waar we stress van moet krijgen? Volgens mij zijn er wel belangrijkere dingen in het leven waar je je wel druk om moet maken…..

Het zijn geweldige apparaten die ons op vele manieren het leven makkelijk maken. Er zit echter een 'maar' aan, zoals met alles in het leven. Probeer alles met mate te doen. Kijk eens om je heen, op het station, in de trein, in de supermarkt: overal zie je gebogen hoofden. We zitten in een cirkel van informatie-overvloed en het volgen van al onze favorieten op alle Social Media kanalen. Doordat je gebogen over die telefoon zit, mis je  een heleboel om je heen. Spontane gesprekken, ontmoetingen of gewoon je omgeving, zo zonde om dit te moeten missen, dat is namelijk het èchte leven!

Ik hoop dat dit stukje je meer bewust maakt van je telefoongebruik en dat je de keuze maakt om zelf weer de baas te worden over je mooie apparaat.

Liefs Annelies

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen website.

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl