Bossche expo over Bergse Vastenavond krijgt wellicht ook hier een vast vervolg

DEN BOSCH / BERGEN OP ZOOM – In het ‘Oeteldonks Gemintemuzejum’ wordt van 28 mei tot en met 31 augustus een expositie gehouden over de Bergse Vastenavond. Het smaakt naar meer. De Stichting Vastenavend overweegt inmiddels ook een heus Bergs museum over het grootste volksfeest van deze stad.

De expositie in Den Bosch gaat heten 'Ge Mot Ze Kenne, Die Krabbe' en is ontstaan, zoals directeur René van Amelsfoort het omschrijft, omdat zijn museum de "carnavalsvrienden uit Bergen op Zoom wil eren". Samen met de Commissie Protocol van de Stichting Vastenavend is een tentoonstelling samengesteld die een beeld schetst van hoe de Bergenaren dit feest vieren en vorm geven, van 11-11 tot het Vallen van de Kraai.

Eigen Vastenavondmuseum

Het smaakt nu al naar meer. De Stichting Vastenavend is serieus aan het uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een Vastenavondmuseum in de stad. Dat wordt dan waarschijnlijk een vaste en blijvende locatie, is in ieder geval de grote wens. Gesprekken erover met de gemeente zijn al gevoerd en er wordt inmiddels over de invulling nagedacht, eerst intern maar later zeker ook met de Bergenaren samen. Voor het zo ver is kunnen liefhebbers alvast eens in Den Bosch gaan kijken.

Klik hier voor de website van het Oeteldonks Gemintemuzejum.

Afbeelding flyer: Stichting Vastenavend / Achtergrondfoto: Hans-Jorg van Broekhoven