COLUMN: Kommenesere kunde lere, ok dicht bij jou

COLUMN

De VVD is nogal voorstander van duidelijke taal. Dat mogen me inmiddels wel aannemen, aangezien met name raadslid Joost Pals het college en de gemeente geregeld oproept werk te maken van betere, snellere en vooral begrijpelijke communicatie. Het wordt ineens toch wat verwarrend als hun fractievoorzitter Gertjan Huismans besluit van een uiterst serieuze raadsvergadering een carnavaleske vertoning te maken…

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Onlangs vond BSD’er Louis van der Kallen het nodig om met nogal grof geschut VVD wethouder Ad Coppens op de korrel te nemen. De praatpaaldemocraat stuurde maar liefst drie moties in: van treurnis, van afkeuring en zelfs van wantrouwen. De reden? Hij wilde een punt maken, gaf hij donderdag toe. Tijdens een vorige raadsvergadering ging het college wel erg makkelijk om met kosten voor een mogelijk rotonde, en Coppens is nu eenmaal verantwoordelijk voor de centen. VVD’er Huismans had blijkbaar behoefte het voor ‘zijn’ wethouder op te nemen en hij besloot een soort ‘Pratje n’op ’t Biljart’ te houden voor de raad. Toch een paar dagen te vroeg, vonden een aantal van de collega-raadsleden en de burgemeester. De lollige liberaal werd teruggefloten en is nu boos.

Huismans vraagt zich publiekelijk af of burgemeester Petter gek is geworden. Hij baalt ervan dat zijn verhaal werd onderbroken. Blijkbaar is een raadsvergadering die enkele dagen voor de Vastenavond plaatsvindt minder serieus dan normaal en is het toegestaan om vrolijke vaagpraat te bezigen. Een burgemeester ineens met òòg’eid aanspreken? Moet kunnen! Een volle raadszaal ongevraagd op een soort tonpraat-act trakteren? Kan ook blijkbaar.

Ik vind het een nogal eenzijdige wijze van communiceren eerlijk gezegd, wanneer je in je eentje besluit dat een hele raadsvergadering dit waardeert. Er kan onmogelijk een andere reden zijn geweest om deze act op te voeren, toch? Huismans was er waarschijnlijk van overtuigd dat iedereen het hilarisch ging vinden. Je doet zoiets niet om de raad, het college en de toeschouwers te schofferen, neem ik aan.

Beste Gertjan, wellicht moet je partij voortaan een toontje lager zingen als het gaat om goede communicatie eisen van anderen. Er is een wereld vóór en een na de intocht. Die sleuteloverdracht voor het stadhuis is er niet voor niets. Ook dát is communiceren. De hand in eigen boezem steken zou ik eerst eens wat meer ‘d’n aard van ’t beesje' maken. Ik wens je een stikgève Vastenavend. Agge Mar Leut Et!

Foto: © Pixabay/Lumpi