Grijze bak voortaan eens per vier weken legen

BERGEN OP ZOOM – De gemeente gaat een proef houden met het halveren van het aantal ophaalbeurten van restafval. Grijze bakken kunnen dan niet meer iedere twee weken aan de straat worden gezet maar eens in de vier weken.

Ophaaldienst Saver is al begonnen met de voorbereidingen van de proef, die begin volgend jaar aanvangt. Het college denkt dat dit door goed te scheiden zeker mogelijk moet zijn voor particulieren. Het streven is om jaarlijks aan maximaal 100 kilo restafval per inwoner te komen. De nieuwe maatregel moet er voor zorgen dan mensen nog beter gaan letten op hoe en waar ze afval aanbieden.

Bezuiniging

De halvering heeft niet alleen een duurzame motivering als achtergrond maar moet tevens besparingen opleveren. Als Saver minder rijdt, scheelt dat direct kosten. Ook het verwerken van restafval kost steeds meer en door die hoeveelheid zo veel mogelijk te beperken wordt eveneens bezuinigd. Het levert volgens de gemeente eveneens persoonlijke besparingen op voor inwoners. Je betaalt immers voor iedere keer dat je een grijze bak aanbiedt om die te laten legen.

Afbeelding (uitsnede): TIm S / Pixabay