Iedere dag één nieuwe woning aan de Plataanstraat

BERGEN OP ZOOM – Stadlander is momenteel bezig met een bijzonder bouwproject aan de Plataanstraat. Hier worden zogeheten levensloopbestendige woningen weggezet, volgens een uniek bouwsysteem waarmee het mogelijk is iedere dag één huis te realiseren.

“Het zijn dus niet per se seniorenwoningen”, meldt Stadlander woordvoerder Bert Jansen. Natuurlijk zijn ze ook voor die doelgroep uitermate geschikt, bijvoorbeeld omdat de badkamer beneden is en er op de begane grond ook geslapen kan worden, maar gezinnen en dergelijke komen net zo goed in aanmerking. Het levensloopbestendige slaat op het feit dat er tevens op latere leeftijd prima gewoond kan worden. Het concept ontwikkelde de woningcorporatie samen met VolkerWessels en heet de 'Wonen voor Morgen Woning'. Vanaf volgende week gaan de via de Stadlander website in de verhuur.

Trots op resultaat, én op de buurt

Er komen in totaal 28 van deze huizen in de Plataanstraat te staan, verdeeld over drie blokken. Door het bijzondere systeem realiseren de bouwers er iedere dag één. Bert Jansen vertelt: “We zijn in twee maanden klaar met alles, inclusief de bestrating eromheen en dat soort zaken.” De woningen vallen onder de categorie sociale huur en dat betekent een inkomensafhankelijke huurprijs. Vandaag mochten de buurt, de pers en andere geïnteresseerden alvast een kijkje nemen. Een trotse Stadlander directeur Ton Ringersma sprak van een ‘Bergse Lente’ voor de wijk, die stapsgewijs een enorme opknapbeurt krijgt. Een buurtbewoonster, die vanaf het pleintje aan de Plataanstraat uitkijkt op de bouwwerkzaamheden, vertelde aan KijkopBergenopZoom.nl heel blij te zijn met wat er allemaal gebeurt in de wijk. Die wordt weer steeds mooier, vindt ze.

Ook wethouder Patrick van der Velden is enthousiast over wat hij noemt ‘de revitalisering van dit stadsdeel’. Hij wees ook op de nieuwbouw langs de Vijverberg en meldde, net als directeur Ringersma, trots te zijn op wat het wordt.