Meest rolstoelvriendelijke gemeente van Nederland? Nog lang niet, vindt het CDA

BERGEN OP ZOOM – Volgens het CDA moet er nog veel gebeuren om deze gemeente goed begaanbaar te maken voor rolstoelgebruikers. Om dat écht op de agenda te krijgen wil de partij een excursie houden met raadsleden en bestuurders, in rolstoelen…

De brief is geschreven door de raadsleden Erik Verbogt en Hilde Martens-van Gils, samen met duoraadslid Albert van Egeraat. Ze wijzen op een voorbeeld van een in Halsteren woonachtige familie, met een aangepaste woning. Daarbinnen en direct eromheen gaat alles goed, maar eens wat verder van huis gaan -al is het maar voor een boodschap in de buurt- is soms een gevaarlijk avontuur. De man des huizes komt soms bijna of echt stoepranden niet op of af, is met z’n elektrische rolstoel zelfs al eens omgevallen.

Toekomstdroom

“Dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn”, schrijft het CDA. De politici wijzen op de website www.jouwtoekomstverhaal.nl, waarop Bergenaar Stefaan Verheugt zijn wens eindigt met: “Het is mijn toekomstdroom om van Bergen op Zoom de meest scootmobiel- en rolstoelvriendelijke stad van Nederland te maken. Een stad die naast het aantrekken van jongeren ook een zeer geschikte leefomgeving biedt voor ouderen en mindervaliden. Met egale stoepen en wegen en openbare gebouwen die toegankelijk zijn voor alle scootmobiel- en rolstoelgebruikers. Samen kunnen we dat bereiken.”

Excursie

Het CDA sluit aan bij die wens en heeft ook al wat concrete ideeën. De fractie stelt in de brief voor om schuine stoepranden onder een bepaalde hoek te plaatsen en wil graag wat meer begrip voor rolstoelgebruikers. Mensen die goed ter been zijn kunnen zich maar moeilijk voorstellen waar mindervalide mensen “tegen aan lopen of rijden in het dagelijks leven”. Het klinkt bijna als een flauwe woordspeling maar het is de CDA’ers ernst. Na het zomerreces willen ze daarom een excursie organiseren met (elektrische) rolstoelen en scootmobielen, om zo een goed beeld te krijgen van de problematiek. Betrokken college- en raadsleden kunnen zich hiervoor aanmelden.

Concrete vragen

Daarnaast stelt de partij wat vragen aan het college. De fractie wil weten wat de gemeente onderneemt om die toekomstdroom over een rolstoelvriendelijke omgeving te realiseren. De raadsleden willen weten of het idee van de schuine stoepranden uitvoerbaar is en in hoeverre Bergen op Zoom al aan richtlijnen voor rolstoelgebruik voldoet.

Voorbeeldfoto's: CDA Bergen op Zoom