Nog geen oplossing voor zorgen CDA over bevallen in Roosendaal

BERGEN OP ZOOM – Alleen een Bergs kraamcentrum kan voorkomen dat het aantal ‘officiële’ Bergenaren de komende jaren flink af gaan nemen. Dat is de conclusie van een antwoord dat het college heeft gegeven op vragen van het CDA. Die partij ziet met lede ogen aan dat veel Bergse moeders straks op Roosendaals grondgebied gaan bevallen.

Als Bravis eenmaal verhuisd is zal het aantal geboren Bergenaren snel afnemen, schreef CDA’er Stefaan Verheugt begin december. Hij wilde van het college weten of er mogelijkheden zijn om dit te voorkomen. Dat heeft de gemeente inmiddels uitgezocht en veel opties zijn er niet.

Wettelijk geregeld

Er is eerder, door andere gemeentes, gevraagd aan de minister in hoeverre er uitzonderingen mogelijk zijn. Daarom is het landelijk uitgezocht en de conclusie is dat de wet dit tegenhoudt. Een akte van geboorte wordt opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is geboren (art. 1:19 lid 1 BW) en die geboorteplaats dient vermeld te worden op ID-bewijzen, net als de geboortedatum en het geboorteland. Lokaal is er weinig of eigenlijk niets aan te doen, meldt de gemeente.

Eigen kraamcentrum

Je kind Bergenaar van geboorte laten zijn kan dus alleen als je thuis bevalt óf als hier een kraamcentrum komt, meldt het gemeentelijke antwoord. Bravis is in ieder geval niet van plan daarvoor hier te blijven, zo veel is al duidelijk. Wel laten burgemeester Petter en gemeentesecretaris Theo Wingens weten: “Wij zullen blijven proberen om een dergelijke voorziening mogelijk te maken.”

Stockfoto: PublicDomainPictures via Pixabay

Afbeelding krab: pythong via Pixabay