Optocht rijdt voortaan tegenovergestelde route

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – De Stichting Vastenavend heeft besloten, in goed overleg met de gemeente en de bouwers, om de route van de optocht letterlijk om te gooien. De leutstoet trekt vanaf komend jaar in tegenovergestelde richting. De reden? Met name veiligheid.

De optocht is het drukst bezochte onderdeel van de Vastenavondactiviteiten en heeft organisatorisch nogal wat voeten in de aarde. Met name het manoeuvreren van de grote wagens door de soms smalle straten is een uitdaging op zich. Ook was de Grote Markt vaak een lastig knooppunt, omdat het voorste deel van de stoet daar soms al aankwam terwijl de rest er nog voorbij trok. Het opstellen voor de prijsuitreiking daar bleek dan ook vaak een complexe kwestie.

Niet meer eindigen op de Grote Markt

Met de nieuwe route – die vanaf de Kaai in tegengestelde richting trekt, via de Westersingel naar de Boutershemstraat en zo door naar de Wassenaarstraat, om via de Stationsstraat richting Grote Markt te trekken – moet meer vaart te houden zijn en wordt het risico op vastlopen minder. Natuurlijk staat op de Grote Markt nog altijd een tribune maar de prijsuitreiking vindt hier niet meer plaats. De optocht rijdt door via Fortuinstraat en Steenbergsestraat, om via de singel weer de Moeregrebstraat in te slaan en te eindigen op de Kaai. Daar wachten de prins en zijn gevolg de stoet op en hier wordt, belooft de Stichting Vastenavend, meer nog een feest gemaakt van de afsluiting en het bekend maken van de jury-uitslagen.

Plattegrondje: Stichting Vastenavend