Het Gezellentoneel

 

Het Gezellentoneel zag het levenslicht als kind van de Sint Jozefgezellenvereniging, een op het werk van de Duitse priester Adolf Kolping geïnspireerde vereniging met als doelstelling om jongemannen boven de 17 jaar een godsdienstzedelijke, sociale en culturele opvoeding te geven. Met recht een kind uit de tijd van het Rijke Roomsche Leven. In het gebouw De Vereniging, beter bekend als De Vetpan gaan in 1926 voor de eerste keer de gordijnen open voor Het Gezellentoneel. Op het programma staat een stuk met de intrigerende titel “De Onuitstaanbare”.

Inmiddels ziet de wereld om ons heen er iets anders uit. Het Rijke Roomsche Leven bestaat alleen nog in boekvorm. De Vetpan heeft zijn in het oorlogsgeweld opgelopen verwondingen niet overleefd en ook de Sint Jozefgezellenvereniging is niet meer onder ons. Maar gelukkig is niet alles in de tijd ten onder gegaan. Cultureel Bergen op Zoom mag zich nog altijd gelukkig prijzen met twee kinderen van de gezellenvereniging in zijn midden. De harmonie Kolpings Zonen en Het Gezellentoneel.

Het Gezellentoneel van nu is een moderne vereniging op het solide fundament van een lange historie. De liefde voor toneel, de onderlinge vriendschap en het streven naar een steeds hoger nivo zijn de bewaard gebleven kwaliteiten. Flexibiliteit en een ‘open mind’ zijn eisen van deze tijd. Verandering wordt niet gezien als bedreiging, maar als uitdaging. Dat veel jongeren zich tot Het Gezellentoneel aangetrokken voelen is verheugend.

Dit jaar vieren de leden van het Gezellentoneel hun 90ste verjaardag gezond en wel! En dat doen ze vrij uitgebreid, zonder dat ze al te veel ouderdomsmedicatie nodig hebben. Niet alleen het jubileumstuk ‘De ingebeelde zieke’ brengen ze op geheel eigen wijze op 18, 19 en 20 november in Theater de Maagd. Maar er zit ook een nieuw bestuur wat de vereniging ook de komende jaren weer gezond houdt.

Wil je meer weten over het Gezellentoneel kijk dan op het gezellentoneel.nl

Contact

Het Gezellentoneel
Wilgenhof 37
4623 BG Bergen op Zoom
e-mail: info@hetgezellentoneel.nl
Website: www.hetgezellentoneel.nl/

 

Aanbieders

Leven & wonen

Hotels, campings & B&B's

Aannemers, schilders & klusbedrijven

Bloemenwinkels

Overheid & Samenleving

Lifestyle

Schoenmakers & sleutelservice

Politiek

KijkopBergenopZoom.nl

Netwerken

Eten & Drinken

Mode & Beauty

Vervoer & Mobiliteit

Sport & Ontspanning

Bedrijven & Diensten

Zorg & Gemeenschap

Verenigingen & Instellingen

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven