Piet Juten (60) nieuwe voorzitter Vereniging Binnenstad

De 'kritisch Bergenaar' Piet Juten is door de leden van Vereniging Binnenstad verkozen tot voorzitter. Juten volgt daarmee André Blom op.
 
BERGEN OP ZOOM – De Vereniging Binnenstad (VB) heeft een nieuwe voorzitter: Piet Juten. De 60-jarige Bergenaar is vanmorgen gepresenteerd als nieuw bestuurslid, tijdens het symposium 'Op weg naar een vitale binnenstad'. Juten staat bekend als een 'kritische Bergenaar', die opkomt voor het erfgoed van de stad. In de jaren '90 is, mede door zijn inzet, voorkomen dat het voormalige postkantoor aan het Zuivelplein onder de slopershamer viel.

Bij de bestuurswissel werd ook de vertrekkend voorzitter André Blom in het zonnetje gezet, die de VB jarenlang heeft aangestuurd. De Vereniging Binnenstad zet zich in voor het stedelijk aanzien van Bergen op Zoom. Ruim een kwart eeuw geleden namen enkele bewoners het intitiatief, na bezorgdheid over omstreden sloop van panden en nieuwbouw in de historische binnenstad van Bergen op Zoom. De VB staat bekend om de vasthoudendheid en haalde de publiciteit met verzet tegen onder meer de bibliotheekgevel in het Vierkantje en -recentelijk- de bezwaren tegen de vestiging van een Versmarkt in gebouw De Zeeland.
 
Vitale binnenstad
 
Hoewel de doelstellingen van de VB inmiddels verder reiken dan uitsluitend de historische stadskern, blijft de binnenstad nog steeds een belangrijk speerpunt. Daarom organiseerde de vereniging vandaag in Het Zwijnshoofd het symposium 'Op weg naar een vitale binnenstad', met Richard Stomp als speciale gast. Stomp is door de gemeente ingehuurd als 'binnenstadspecialist', die wekelijks spreekuur houdt in het Stadslab aan de Zuivelstraat. Op dinsdag- en woensdagmiddagen kunnen belangstellenden daar binnenlopen om ideeën aanleveren om de binnenstad weer leefbaar te maken.