‘Wij willen onze mooie straat weer terug’

BERGEN OP ZOOM – De Kamperfoeliestraat te Bergen op Zoom is volgens de straatbewoners Alkan Gül en Yunus Gül een erg gezellige straat om te wonen. Met name in de zomer komt de straat tot leven. Er zijn echter wel verschillende struikelblokken in de straat die de bewoners graag verholpen zien worden, blijkt uit enquêtes. Om dat op te lossen zijn de bewoners uit de straat een samenwerking aangegaan met Thuis Op Straat (TOS) en WijZijn Bergen op Zoom.

Door: Jeffrey Verweij (Thuis Op Straat Bergen op Zoom)

Alkan Gül is samen met Tarik Oulad el Hadj en Wim van Riesen bezig om het gesprek aan te gaan met de buurt. Dit doen zij door enquêtes af te nemen gericht op de inrichting, gebruik, informele controle, veiligheid, sfeer en interactie in de straat. De enquêtes worden afgenomen onder zowel volwassenen als kinderen. Uiteindelijk komen hierceen aantal aanbevelingen uit voor de gemeente. Tevens worden op basis van de belangrijkste bevindingen een vijftal pleinregels ontwikkeld, die een mooi prominent plekje krijgen in de speeltuin. Opgesteld voor de buurt, door de buurt.

Kanjer

Eén van de ergernissen is de overlast van zwerfafval in de straat, op het plein, het voetbalveldje en in de speeltuin. Dit nodigt kinderen niet uit om fijn te kunnen spelen. Straatbewoner Yunus Gül ruimt dat geregels op. Hij vertelt: "Ik vind het leuk om mij hiervoor in te zetten en de straat schoon te houden zodat iedereen het weer fijn vindt om buiten te komen."

Regelmatig kreeg hij hier scheve gezichten bij, omdat andere buurtbewoners dachten dat hij een taakstraf had. Deze kanjer doet dit echter geheel op eigen initiatief en vrijwillige basis. Thuis Op Straat heeft hem daarom voorzien van een mooie opvallende jas zodat hij duidelijk zichtbaar is en iedereen nu weet hoe het werkelijk zit. Yunis heeft naast een jas ook een prikstok gekregen waardoor het werk nog makkelijker wordt. Onder de noemer 'een goed voorbeeld doet goed volgen' lijkt het hem leuk om het opruimen met meerdere straatbewoners op te pakken. Een mooi voorbeeld van eigen initiatief. "Geef ons de middelen en we lossen het zelf op", aldus deze actieve buurtbewoners die hopen zo een positiever beeld te creëren over de straat.

Foto`s: Rene Adriaanse