World Cleanup Day: ‘Maak je eigen stadje schoon’

BERGEN OP ZOOM – Op zaterdag 21 september is het World Cleanup Day. Overal ter wereld worden dan lokale initiatieven ontplooid om wijken, bossen, stranden, water en andere plekken schoon te maken. Gewoon door en met mensen uit de buurt. Ankie Withagen hoopt dat ook hier veel mensen iets doen en geeft zelf het goede voorbeeld.

Het idee is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen en aan het eind van de dag de wereld iets schoner en mooier te hebben gemaakt. Via de website van World Cleanup Day kunnen mensen aangeven dat ze iets organiseren maar dat is natuurlijk niet verplicht. Er ontstaan ook allerlei ideeën die mensen echt lokaal willen houden en alleen in hun eigen buurt of stad onder de aandacht brengen.

Meedoen

Ankie Withagen is een jonge Bergse en ze maakt zich zorgen over de vervuiling in de wereld. Daarom benaderde ze onze redactie, met de vraag of we de Bergenaren willen wijzen op World Cleanup Day, in de hoop dat meer mensen uit onze gemeente zich geïnspireerd voelen en die dag een opruimactie organiseren in hun eigen omgeving of ergens in de natuur. Aansluiten bij een bestaand initiatief is natuurlijk ook helemaal goed, meldt Ankie. Bijvoorbeeld bij de door haar geregelde actie, die op 21 september om 10.00 uur start, op het grasveld tussen de Gretrystraat en Ravelstraat, en duurt tot 14.00 uur.

Iedereen die de aarde een warm en schoon hart toedraagt is van harte welkom, hier of bij één van de andere cleanup momenten. Je hoeft natuurlijk niet van begin tot het einde van een actie mee te helpen. Als je een uurtje bij wil dragen ben je net zo welkom. Tip: Neem handschoenen, vuilniszakken (of andere zakken), prikstokken en andere hulpmiddelen mee om op te ruimen. En namens Ankie alvast bij voorbaat dank aan iedereen die hieraan een positieve bijdrage levert. Kun je zelf niet, dan help je zelfs door berichten van anderen over de acties te delen. Hoe meer mensen er vanaf weten, hoe beter.

Zelf iets organiseren? Hier vind je tips!