11 procent van de Bergenaren is gescheiden

In 2022 was 1 op de 11 Brabanders gescheiden. In Bergen op Zoom ligt dit percentage op 10,9% Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt.

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Helmond veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Boekel. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In Noord-Brabant waren vorig jaar 1 op de 11 volwassenen gescheiden: 9,1% van de inwoners om precies te zijn. Dit is een lager percentage dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Noord-Brabant scoorde hiermee het laagst van de zuidelijke provincies. 

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

In Helmond meeste gescheiden inwoners

Helmond is koploper van de provincie: het is de gemeente met – naar verhouding – de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Helmond is 11% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Brabantse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:

  1. Helmond (11% van de inwoners is gescheiden)
  2. Bergen op Zoom (10,9% van de inwoners is gescheiden)
  3. Valkenswaard (10,6% van de inwoners is gescheiden)
  4. Roosendaal (10,5% van de inwoners is gescheiden)
  5. Oosterhout (10,4% van de inwoners is gescheiden)

Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Boekel: hier heeft ‘maar’ 6,3% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen.

Benieuwd naar de cijfers van alle gemeenten? Bekijk dan de onderzoekspagina op Independer.

In meeste Brabantse gemeenten toename gescheiden inwoners

In 37 van de Brabantse gemeenten nam het percentage gescheiden inwoners vorig jaar toe ten opzichte van 2021. De sterkste toename vond plaats in Son en Breugel (+0,25%), gevolgd door Halderberge (+0,24%) en Zundert (+0,17%). 

In 16 Brabantse gemeenten nam het aandeel gescheiden inwoners juist af. In Eersel (-0,16%) was de sterkste daling.

Kleiner wonen

De landelijke top 10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw. Door de naam is de wijk Flatwijk in Uden exemplarisch voor deze groep: hier is zelfs bijna een kwart van de inwoners gescheiden (24,2%). “Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel”, aldus de Marga Lankreijer (hypotheekexpert) van Independer.