Aangrijpende voorstelling Laura H. komt naar Theater De Maagd

Op woensdag 12 april komt er een aangrijpende voorstelling in Theater de Maagd in Bergen op Zoom. Theater Oostpool komt het verhaal van Laura H. vertellen. 

Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Theater Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

Toen in 2019 de voorstelling Laura H. aangekondigd werd door Thomas Rueb ontstond een verhitte discussie die niemand ongemoeid liet. Deze discussie leek niet gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen. De voorstelling werd veelvuldig besproken en ontving een sterrenregen in de landelijke kranten. ‘Is de dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers van Laura H. maar zeggen’, schreef De Volkskrant.

Geen geromantiseerd verhaal
Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een nationaal terrorismerisico.

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren.

Na 2 jaar in Bergen op Zoom
Laura H. ging in 2020 in première en speelde in 2021 op het Nederlands Theater Festival. Wegens de lockdown heeft deze voorstelling maar weinig theaters gezien, maar nu keert deze eindelijk terug naar de theaters en krijgt iedereen de gelegenheid om te komen kijken. Op woensdag 12 april staat ze in Theater De Maagd, met Selin Akkulak als Laura H. en Tim Olivier Somer in de rol van Thomas Rueb.

Fotocredits: Marijke de Gruyter & Nicolien de Jong

Tickets en meer informatie
Theater Oostpool – Laura H. komt 12 april naar Bergen op Zoom, naar theater De Maagd. Tickets zijn verkrijgbaar via de site, www.demaagd.nl