Akkerman en Vandenberg openen unieke expositie in stadspaleis Markiezenhof

Oud-winnaars Jan Akkerman en Adrian Vandenberg (zie foto Lotte Brouwers) hebben zondagmiddag de unieke foto-expositie op de binnenplaats van het Markiezenhof geopend. De twee legendarische Nederlandse gitaristen wonnen in het verleden de prestigieuze Sena Performers European Guitar Award. De expositie bestaat uit een grote stellage waar de 15-jarige geschiedenis van de prijs in beeld wordt gebracht.

Centraal staan de vijf jaren in Bergen op Zoom. In 2016 was het de wereldberoemde gitarist Steve Vai die in Bergen op Zoom de prijs kreeg uitgereikt. Daarna volgde er illustere namen zoals Joe Satriani, Joe Bonamassa en John Petrucci. Aanstaande donderdag krijgt Genesis-gitarist Steve Hackett de award in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. Eerder viel die eer ten deel aan onder meer Queen-gitarist Brian May, Guns N’ Roses-gitarist Slash, George Kooymans, Akkerman en Vandenberg.

Afgelopen weekeinde stond Bergen op Zoom grotendeels in het teken van de gitaar. De Sena Performers European Guitar Week werd vrijdag geopend door een uniek concert van Vandenberg in Gebouw-T. Een dag later stond Anouk-gitarist en ook oud-winnaar Leendert Haaksma en Kayak- en Ayreon-gitarist Marcel Singor in een vol Provoosthuis. Zondag beleefde de Gitaar Dag in Het Markiezenhof zijn derde editie. Het werd een event om nooit te vergeten. Jan Akkerman, flamingo-ster Eric Vaarzon Morel en de band Shishani & Miss Catharsis traden er op. Adrian Vandenberg deed een Q&A en daarnaast waren er talloze clinics. De erg goed bezochte middag bracht gitaristen uit heel Nederland op de been. Medeorganisator Jean-Paul Heck was uiterst content met de enorme opkomst. ,,Het blijft toch altijd spannend om te kijken hoeveel mensen er op zo’n grootschalig gratis event afkomen. Het was samen met de eerste editie de meest succesvolle Gitaar Dag die we hebben gehad. Het is de perfecte manier om landelijk de gitaar als instrument in het zonnetje te zetten. Samen met SEGA-voorzitter Jack Pisters hebben we het programma gemaakt en het werd een perfecte mix van jong en oud en mannelijke- en vrouwelijke gitaristen.”

Aanstaande donderdag krijgt Steve Hackett in Gebouw-T in Bergen op Zoom de Sena Performers European Guitar Award uitgereikt. Een bijzonder moment voor de organisatie. Heck: ,,Steve Hackett is een absolute legende die gitaristen zoals Eddie van Halen en Brian May op jonge leeftijd beïnvloedde. Het is ook mooi dat hij gaat spelen. Er zit zelfs een duet met zijn oude vriend Jan Akkerman in het vat.”

Voor de Award-uitreiking zijn nog enkele kaarten te beschikbaar. Die zijn te verkrijgen op de website van Gebouw-T: www.gebouw-t.nl.