All you need is work: ondernemer zoekt werknemer

Workshops en podiumdebatten tijdens het werkgeversconcres in schouwburg De Maagd. Cartoonist Wouter Goudswaard maakte daarbij een getekende sfeerimpressie, waarvan hier enkele afbeeldingen. (Foto's en tekst: Han Verbeem / illustratie: Wouter Goudswaard)

BERGEN OP ZOOM –  Toepasselijker kon het niet: op Valentijdsdag presenteerde netwerkorganisatie Samen in de Regio een werkgeverscongres, onder de noemer: "All you need is work" – een verwijzing naar het bekende nummer van de Beatles dat echter over liefde gaat. Maar ook in het congres stond de liefde centraal: maar dan één voor een optimaal arbeidsmarktbeleid. Hoe vinden werkgevers en werknemers elkaar, en zorgen dat het enorme tekort aan geschoolde arbeidskrachten wordt aangepakt? Was enkele jaren geleden het nog de vraag hóe alle werkzoekenden een plaats in het arbeidsproces konden krijgen; nu zijn de vacatures niet op te vullen. Netwerkmomenten zoals deze zijn voor veel ondernemers daarom belangrijk in de zoektocht naar het spreekwoordelijke Ei van Columbus.

Bij het werkgeverscongres waren een paarhonderd werkgevers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven aanwezig. De organisatie was in handen van Samen in de Regio; een netwerkverband waarin de Brabantse Wal-gemeenten samen met bedrijven en onderwijsvertegenwoordigers samen werken aan een integraal arbeidsmarkbereid en onderlinge netwerkversterking. Dat heeft de afgelopen acht jaar al tot talloze matches' geleid tussen de diverse netwerkpartners.

Geluk

Na een wervelend optreden van positivietsgoeroe Leo Bormans, die op het podium zijn boek 'Geluk' presenteerde en aanprees, wisselden de aanwezige ondernemers onderling ervaringen uit in een aantal workshops. Bijvoorbeeld over sociaal ondernemerschap – waarbij bleek datigenlijk élke ondernemer in staat moet zijn een sociaal beleid te voeren. Al was het maar bij het inkoopbeleid.

Schuldenproblematiek

Bij de workshop 'hoe slimme mensen domme dingen doen' werden ondernemers gewaarschuwd voor de risico's van werknemers die thuis te maken hebben met schuldenproblematiek; vaak zonder dat de baas daarvan op de hoogte is. Door tijdig signalen te herkennen, zoals concentratieproblemen op het werk of medewerkers die geld lenen van collega's, kan voorkomen worden dat deze werknemers in een neerwaartse spiraal belanden en uiteindelijk dingen doen die henzelf én de werkomgeving kunnen beschadigen.

Video: Sociaal ondernemerschap gaat eigenlijk álle ondernemers aan, zo blijkt uit de evaluatie van de workshop.