Alleenstaande vluchtelingkinderen niet welkom in Bergen op Zoom

(Redactie: Han Verbeem. Foto: Pixabay / Amber Clay)

BERGEN OP ZOOM – Alleenstaande vluchtelingkinderen zijn voorlopig niet welkom in Bergen op Zoom. Het college van B&W heeft besloten om zich niet aan te sluiten bij de ‘coalition of the willing’, het samenwerkingsverband van gemeenten die bereid zijn gezamenlijk een groep van 250 kinderen op te vangen die geen ouders of familie hebben en nu in een vluchtelingenkamp zitten.

“Een ongehoord hardvochtig besluit waar dit college zich voor dient te schamen”, aldus Peter van den Ouden (GroenLinks). De linkse partijen (GL, PvdA, SP, D66) hadden eerder om deze opvang gevraagd en nemen geen genoegen met dit antwoord. Volgens Den Ouden wordt nu een motie voorbereid (GL, PvdA, SP en mogelijk ook D66) voor de komende raadsvergadering: de raad dient hierover nu een uitspraak te doen.

Kwetsbare kinderen

De fracties van de PvdA, GroenLinks, de SP en D66 in de Bergse gemeenteraad hebben in maart een brief aan het college gestuurd, waarin zij vragen om kwetsbare alleenstaande vluchtelingkinderen op te vangen. Daarmee zou Bergen op Zoom het voorbeeld van onder meer Leiden volgen, dat 25 kinderen wil opnemen na een oproep van hulpverleningsorganisaties.

Beargumentatie college raakt kant noch wal

Volgens Van den Ouden is het antwoord zeer teleurstellend en schandalig. “Dit college durft kennelijk niet de nek uit te steken voor kinderen die in hoge nood zijn”, aldus de voorman van Groen Links. Volgens hem hebben de wethouders nu een kans laten liggen. Ook de beargumentatie om de opvang af te wijzen raakt volgens Van den Ouden kant noch wal. “En dan verschuilen achter de opmerking dat er voldoende opvang zou zijn in de regio.”

Vrees voor trauma’s

Echt onvoorstelbaar is het argument, dat de kinderen uit de conflictgebieden mogelijk getraumatiseerd zouden zijn. “Dank je de koekkoek, kinderen die met oorlogsgeweld te maken hebben gehad hebben inderdaad trauma’s. Dat kunnen we hier in Nederland uitstekend begeleiden.” De linkse raadsfracties hebben de brief in maart verstuurd en het antwoord heeft drie maanden moeten duren. “Dat is heel lang. Misschien schamen ze zich bij het college voor dit antwoord. En dat zou dan volledig terecht zijn.”