Asbestonderzoek Plataanstraat duurt ‘enkele maanden’

BERGEN OP ZOOM  – De onderzoeken naar asbest in de sloopwoningen aan de Plataanstraat zullen zeker enkele maanden in beslag nemen. Dat heeft Stadlander woensdag bekend gemaakt. Eerder deze week meldde de corporatie dat de 68-woningen, die nu anti-kraak bewoond zijn, vóór 1 februari opgeleverd moeten zijn. Daarna beginnen de voorbereidende sloopactiviteiten. Het zal echter nog tot het tweede kwartaal van 2016 duren voordat de sloop écht kan beginnen, zo blijkt nu.

Volgens woordvoerder Bert Jansen van woningcorporatie Stadlander is er het vermoeden dat er 'een aanzienlijke hoeveelheid' asbest aanwezig is in de naoorlogse woningen. "Dit betekent dat we een strikte procedure volgen waarbij we alle mogelijke plekken grondig doorzoeken", zegt hij. Asbest is een inmiddels verboden brandwerend materiaal, waarvan de stofdeeltjes kanker veroorzaken. "We gaan de onderzoeken zorgvuldig uitvoeren en dat kost tijd."

Wijkrenovatie Gageldonk-West

De Plataanstraat maakt deel uit van de wijk Gageldonk-West, een na-oorlogse achterstandswijk die de komende jaren ingrijpend wordt vernieuwd. Een deel van de woningen in deze wijk heeft een monumentale status en blijft behouden, zoals de inmiddels gerenoveerde Ligusterstraat. Andere gedeeltes zijn verouderd en maken plaats voor nieuwbouw. In de Plataanstraat zijn dat de woningen met de huisnummers 1 t/m 79a en de nummers 94 t/m 116.  De meeste van deze sloophuizen worden, voor zover ze bewoond zijn, anti-kraak verhuurd waarvoor een korte opzeggingstermijn geldt. "Voor enkele van de woningen geldt een tijdelijke huurovereenkomst maar deze loopt per 31 december af", aldus Bert Jansen.

(archieffoto: Gemeente Bergen op Zoom)