Begeleid wonen Broersblok zoekt vrijwilligers

INGEZONDEN MEDEDELING

Je kent het wel: Je hebt een klusje in of om het huis, maar je bent zelf toevallig net niet handig genoeg om het op te lossen. De band van je fiets is lek bijvoorbeeld. Of je te lange broek moet korter gemaakt worden. Geen probleem, want je hebt vast een handige buurman, schoonzus of andere kennis die je daarbij kan helpen. Als je weer wilt beginnen met schilderles vraag je een vriend om samen te gaan en voor je verjaardag helpt je zus met een taart bakken. Helaas heeft niet iedereen een netwerk van mensen om dingen mee samen te doen of te vragen om hulp bij kleine klusjes. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die begeleid wonen op het Broersblok in Bergen op Zoom. Daarom zijn zij op zoek naar vrijwilligers. Een mooie kans voor hen om hun netwerk uit te breiden en voor de vrijwilliger om iets moois en nuttigs te doen voor een ander!

Een interview met Jeanne Suijkerbuijk (verpleegkundige) en Ellen Speek (sociaal pedagogisch hulpverlener), begeleiders in het team Broersblok, onderdeel van GGZ Westelijk Noord-Brabant.

Wie wonen er in de begeleid wonen-voorziening op het Broersblok?

“Op deze locatie wonen mensen van verschillende leeftijden, van 18 tot 80 jaar, met uiteenlopende psychiatrische problemen”, vertelt Ellen. “Het feit dat mensen hier wonen, betekent dat ze stabiel zijn. De bewoners zijn zelfstandig: iedereen voert hier zijn eigen huishouden. Een aantal bewoners werken of hebben een andere vorm van dagbesteding."

Jeanne: “Sommige bewoners hebben chronische problemen. Dat betekent dat hun psychische problemen langdurig zijn en niet beter zullen worden. Zij leren hoe zij om kunnen gaan met hun beperkingen, daarin begeleiden wij ze om juist te kijken naar wat wél kan. Als het met iemand echt niet goed gaat, kan het dat er intensievere zorg nodig is. Hij of zij blijft dan niet hier, maar wordt tijdelijk opgenomen op een klinische afdeling.”

Wat is begeleid wonen?

“Als je psychiatrische problemen hebt, is het soms erg moeilijk om zelfstandig te wonen. Wonen met begeleiding kan dan een oplossing zijn”, vertelt Jeanne. “Hier woon je met meerdere mensen in een huis, in een gewone buurt. Sommige bewoners hebben een eigen appartement, anderen hebben een eigen kamer en delen een woonkamer, keuken, badkamer en tuin. Er wordt meestal samen gekookt en gegeten en iedereen helpt naar vermogen mee om het huishouden draaiend te houden.”

“Regelmatig komt er een begeleider langs ter ondersteuning van de bewoners. Op het Broersblok is er 24 uur per dag begeleiding aanwezig of in de buurt”, gaat Ellen verder. “Iedere bewoner heeft een persoonlijke begeleider, die hem of haar ondersteunt in het traject naar zelfstandigheid. Begeleid wonen is – in tegenstelling tot vroeger – tijdelijk, het is de bedoeling dat bewoners uiteindelijk zelfstandig kunnen gaan wonen.”

Waarom zoeken jullie vrijwilligers?

“De mensen die hier wonen hebben vaak een beperkt sociaal netwerk om zich heen, terwijl dat juist ontzettend belangrijk is. Dat betekent dat ze bij kleine dagelijkse klusjes niet altijd iemand in hun omgeving hebben die dat samen met hen kan oplossen”, licht Jeanne toe. “Maar juist ook een gewoon praatje maken met iemand anders dan een medebewoner of begeleider komt er niet van. Iemand die motiveert om samen een rondje te wandelen of iets creatiefs te knutselen.”

“Wij hopen dat er vrijwilligers zijn die het leuk zouden vinden om een keer, of misschien zelfs vaker, dit soort kleine dingen met de bewoners te doen. Dat mag echt van alles zijn”, benadrukt Ellen. “Wandelen, knutselen, een taart bakken, klusjes in en om het huis. Eén keer, op regelmatige basis, met een groepje vrijwilligers samen of juist alleen.”

Hoe kun je vrijwilliger worden?

“Je hoeft er niets speciaals voor te kunnen of weten om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Je bent geen hulpverlener. Sommige bewoners kunnen misschien anders reageren dan je verwacht, het is vooral belangrijk dat je daar flexibel en creatief mee om kunt gaan. En als er iets is waar je tegen aan loopt, kun je altijd bij het team begeleiders terecht”, zegt Jeanne.

Ellen: “Als je geïnteresseerd bent om als vrijwilliger aan de slag te gaan kun je contact opnemen met ons team. Ook als je het niet helemaal zeker weet, stel vooral je vragen en kom een keer kennismaken! Dan kunnen we bespreken of het iets voor je is en wat je zou kunnen of willen doen.”

Meer informatie en contact