‘Bergen in Brokken’, een boek vol verdwenen panden

BERGEN OP ZOOM – Het tweejaarlijkse ledengeschenk van de Geschiedkundige Kring heet ‘Bergen in Brokken’. Het boek behandelt 50 locaties in de gemeente Bergen op Zoom waarvan het oorspronkelijke gebouw is gesloopt of bestemming is verdwenen. Aan de hand van maar liefst 430 afbeeldingen, op ruim 300 pagina’s, brengen 14 auteurs die locaties tot leven. Een kloek boekwerk vol ‘oh ja’-momenten.

Het gouden jubileumjaar heet het thema ‘voor leden door leden’ meegekregen en dat geldt eveneens voor het ledengeschenk. Met een groep leden zijn 175 locaties opgesomd die in de laatste 50 tot 60 jaar zijn gesloopt. Vanwege het gouden jubileum is het aantal locaties teruggebracht naar 50. Ze zijn verdeeld over 6 categorieën: openbare ruimte en openbare voorzieningen, bedrijvigheid en industrie, wonen en zorg, horeca en ontspanning, onderwijs, religie. De 50 artikelen zijn door 14 leden geschreven.

Arbeidsintensief maar de moeite waard

Dinsdagavond was er al een kleine voorpresentatie, voor de makers en de pers. Aanwezigen werden welkom geheten door bestuurslid Marc van der Steen en Willem Vermeulen, voorzitter van de redactie van deze uitgave. Die vertelde dat er enorm veel uren aan research en ‘factchecken’ zijn gaan zitten in het boekwerk. Maar het resultaat mag er zijn. Juist de combinatie van toen en nu maakt het tot een mooie ‘ontdekkingsreis’. De bijbehorende informatie en verhalen over de betreffende panden verlevendigen het enorm. Een welgemeend applaus was er ook voor fotograaf Dick Vermaas, die soms 'met gevaar voor eigen leven' alle foto's van de huidige situaties heeft gemaakt. In bepaalde gevallen zelfs midden op drukke wegen, waar ooit geen of amper verkeer reed.

Kleine oplage in de verkoop

Leuk is ook dat ieder echt zijn of haar eigen schrijfstijl heeft aangehouden. Vermeulen: “Dat maakt het nog meer tot een boek voor en door leden.” Het wordt op zaterdag 24 november officieel gepresenteerd en overhandigd aan de ongeveer 1200 leden van de Geschiedkundige Kring. Er blijven dan nog zo'n 300 exemplaren over en die worden die middag vanaf 15.00 uur verkocht via de boekhandels Van der Kreek, Vermeulen (Halsteren) en Quist. Ze kosten 29,95 en op is echt op. Liefhebbers doen er verstandig aan niet te lang te wachten.

Meer weten over de Geschiedkundige Kring? Je vindt de website via deze link.