Bergen op Zoom in provinciale top 3 met meeste misdrijfverdachten

BERGEN OP ZOOM – Het CBS presenteerde vandaag cijfers over hoeveel mensen er vorig jaar verdacht werden van een misdrijf. Per gemeente is inzichtelijk gemaakt om hoeveel mensen het gaat. Op provinciaal niveau staat Bergen op Zoom in de top 3 met de meeste verdachten per 10.000 inwoners.

Op zich zijn de aantallen gedaald, meldt het CBS, in ieder geval landelijk. Vorig jaar werden bijna 160 duizend mensen door de politie verdacht van het plegen van een misdrijf. Ruim 80 procent daarvan was man en 10 procent was minderjarig. Wel is het aantal 12- tot 18-jarigen verdachten flink gedaald, met name in de categorie tot 15 jaar. Het lijkt erop dat in ons land de aantallen verdachten sneller afnemen dan elders.

Derde plaats

In een overzicht is te zien hoe de getallen per gemeente waren in 2018. Omroep Brabant maakte een inventarisatie voor onze provincie en kwam tot de conclusie dat Bergen op Zoom op drie staat in het overzicht met de hoogste cijfers, met 105 verdachten op 10.000 inwoners. Alleen Eindhoven (op 2) en Helmond (nummer 1) staan boven ons. Het zijn kleine gemeenten als Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert, Boxmeer en Hilvarenbeek die de laagste cijfers hebben.

Afname per type misdrijf verschillend

De meest voorkomende delicten (één op de drie verdachten) waren volgens het CBS zogeheten vermogensmisdrijven. Daaronder vallen dalen als vals geld, valsheid in geschrifte diefstal en inbraak zonder geweld, verduistering, bedrog en heling. Het aantal verdachten van geweldsmisdrijven daalde behoorlijk. In tegenstelling tot winkeldiefstallen, daar is veel minder sprake van een afname.

Stockfoto: cocoparisienne / Pixabay