Opnieuw acties FNV bij SABIC

BERGEN OP ZOOM – Sinds vrijdagmiddag werkt een deel van de werknemers bij Sabic op 75 procent van hun kracht. Ze produceren drie dagen een kwart minder dan normaal. Volgens de FNV "om alsnog een fatsoenlijk loon te vragen voor hun nieuwe cao.”

Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie: “Drie dagen achter elkaar houden de Sabic-medewerkers prikkelacties. Om de directie te prikkelen, werken ze gewoon door, maar vanaf half vier vrijdagmiddag doen ze dit een stuk langzamer dan normaal. Dit doen ze omdat ze een fatsoenlijk loonbod willen die past bij Sabic en de gemaakte winsten. Op maandagochtend kijken we of er een beter bod ligt en we weer kunnen gaan onderhandelen.”

Harde eisen

De werknemers hebben drie harde eisen. Ze willen een loonsverhoging van vijf procent. De door Sabic geboden drie procent past volgens de FNV niet bij de wereldwijde winst van 78.000 dollar per werknemer per jaar. Zeker gezien de recordjaren 2017 en 2018. Daarnaast willen medewerkers maatregelen om de hoge werkdruk terug te dringen, bijvoorbeeld door een generatiepact waarbij ouderen eerder kunnen stoppen met werken en jongeren in vaste dienst komen. De derde eis is meer rechtszekerheid voor uitzendkrachten. Die moeten na negen maanden automatisch vast in dienst komen.

Twee weken geleden hielden de medewerkers al een eerste korte werkonderbreking, nadat ze het eindbod van Sabic hadden afgewezen. De cao waarvoor nu actie wordt gevoerd geldt voor ongeveer 900 werknemers. De vakbond heeft werknemers die er aan meedoen nadrukkelijke gevraagd met respect om te gaan met collega’s die geen actie willen voeren, is in een interne oproep te lezen.

Bron: FNV / Illustratie (bewerkt): wewahn / Pixabay