Bergen op Zoom niet gelukkig met keuze Bravis

Namens Bravis vertelden Bianca Mennema (raad van bestuur), Hans Ensing (raad van bestuur) en Richard Pal (voorzitter medische staf) dinsdagmorgen dat het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal gaat komen.

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Het nieuwe ziekenhuis komt in Roosendaal, meldde de raad van bestuur van Bravis dinsdagmorgen. In Bergen op Zoom wordt teleurgesteld gereageerd op het nieuws.

Wethouder Patrick van der Velden vertelt: “We hebben er alles aan gedaan om het ziekenhuis te behouden, helaas is dat niet gelukt. Uiteindelijk was het aan Bravis om een keuze te maken. We hebben vanmorgen kennis genomen van die beslissing en vinden het natuurlijk heel jammer maar hebben ook Roosendaal gefeliciteerd inmiddels.” De bestuurder merkt op dat het allerbelangrijkste is dat er goede zorg in en voor de regio blijft en daarover zal het Bergse college de komende tijd dus volop in overleg gaan met Bravis. “We moeten voor onze bewoners en hun belangen blijven staan.”

Bereikbaarheid

Op de zorgen over de bereikbaarheid voor met name ouderen zegt de wethouder: “Dat vraagstuk komt natuurlijk uitgebreid aan bod straks.” Van der Velden denkt daarbij aan bijvoorbeeld pendeldiensten en belooft dat het college zich daar sterk voor gaat maken. Hij blijft erbij dat de keuze teleurstellend is: “Wat ons betreft was en is Zoomland een goede locatie.” Bravis bestuurder Hans Ensing gaf daarover tijdens de persconferentie een andere visie mee aan de aanwezigen. Het natuurgebied naast Zoomland, de beperkte ruimte en de verwachting dat in Roosendaal sneller begonnen kan worden met de bouw waren wat redenen voor de uiteindelijke keuze.

Ouderen

Martien Franken, van het Overleg Ouderenorganisaties Bergen op Zoom, reageert niet enthousiast op de Roosendaalse locatie voor het nieuwe Bravis regioziekenhuis. Er mag dan worden gesteld dat de reistijd amper toeneemt maar er komen wordt er niet eenvoudiger op voor ouderen. Hij hoopt in ieder geval dat de polikliniek en huisartsenposten wel blijven.

Artikel gaat verder onder de video.

Kijken naar lokale voorzieningen

De Bravis raad van bestuur spreekt van ‘een zorgvuldig selectieproces’ en kwam zo tot de keuze voor de locatie Bulkenaar in Roosendaal. Vanaf 2025 zal alle spoedeisende en complexe klinische ziekenhuiszorg centraal in de regio op deze nieuwe hoofdlocatie worden verleend. Wel blijft er een poliklinische voorziening in Bergen op Zoom. In Woensdrecht en Tholen worden nieuwe vormen van zorg ingericht in samenwerking met huisartsen. De bestuurders van het ziekenhuis hebben toegezegd binnenkort een tweetal bijeenkomsten te organiseren met en voor bewoners uit de regio, om ook aan hen de keuzes en plannen toe te lichten.

Zorgvuldig gemaakte keuze

De keuze voor de Roosendaalse locatie heeft meerdere redenen. Het zou centraler gelegen zijn en is straks goed bereikbaar met een nog aan te leggen weg bij de afslag van en naar Wouw. Tevens komt er volop openbaar vervoer, belooft een persbericht. Deze locatie biedt ook letterlijk meer ruimte voor zaken als parkeergelegenheid en latere uitbreidingen. Dat maakt de plek beter toekomstbestendig.

Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft aangetoond dat alle inwoners in het verzorgingsgebied binnen de vereiste 45 minuten bij de spoedeisende hulp of acute verloskunde kunnen zijn. Een laatste reden zou zijn dat er in het oostelijke deel van het verzorgingsgebied meer mensen wonen. De komende jaren zal het Bravis ziekenhuis in nauw overleg met de gemeente gaan bepalen wat er na de verhuizingen met de huidige ziekenhuislocatie gaat gebeuren.