Bergse band wint Belgisch kampioenschap voor dweilorkesten.

BERGEN OP ZOOM – In het Belgische Halle wordt al jaren gestreden om de titel Belgisch Kampioen voor dweilorkesten. De winnaars zijn steeds Nederlandse orkesten, mede omdat er tot nu toe weinig Belgische deelnemers zijn. Dit jaar gaat de Bergse dweilband Lat Mar Ore met de eer aan de haal.

Het is kermis in Halle en dan organiseert De Confrerie van de Vaantjesboer dit open Belgisch kampioenschap voor dweilorkesten, nu alweer voor de vijfde keer. Eigenlijk is deze stichting opgericht ter promotie van (stads)reus Vaantjesboer maar ze doen dus meer, waaronder dit muziekfestival. De negen deelnemende bands zorgden een hele middag voor sfeer in het Halse stadscentrum en werden beoordeeld door een jury van de muziekfederatie Vlamo aldaar. Zij besloten dat Lat Mar Ore zich het beste presenteerde.

Namens de confrérie vertelde Ludo Debusscher: "Een dweildag is een verzamelmoment waarop dweilorkesten samenkomen om te spelen, De muzikanten spelen louter voor het plezier en uiteraard voor de pinten. Het fenomeen bestaat al lang in Nederland, vandaar ook de grote interesse van Nederlandse bands. De Halse dweildag moet ook Belgen over de streep trekken om dweilorkestjes te vormen. Bij deze vijfde editie hadden we toch twee Belgische deelnemers, wat al meer is dan anders."

Lat Mar Ore uit Bergen op Zoom is volgens de jury de status van 'carnavalsband' al lang ontgroeid. Ze volgen Alarmfase 3 op als Belgisch kampioen en lieten De Stroetedweilers uit Ronse en Faja Creation Brassband uit Amsterdam op de tweede en derde plaats achter zich. Wat het orkest na de overwinning ging doen laat zich raden. "Nu pinten pakken!!", schrijven ze op hun Facebook pagina.

Tekst: Hans-Jorg van Broekhoven