Bergse erfgoedprijs voor kleinere lokale initiatieven

BERGEN OP ZOOM – Wethouder Arjan van der Weegen had woensdagmorgen 30 maart het nodige erfgoednieuws te melden. Naar aanleiding van de in 2014 door de gemeente gewonnen BNG Erfgoedprijs is besloten om voor de Bergenaren die het goede voorbeeld geven een lokale prijs in te stellen. Wie op de juiste manier met een historisch pand omgaat maakt straks in principe kans deze erkenning te krijgen.

Naast de aangekondigde bouwprojecten die het Bergse erfgoed ten goede komen, vertelde wethouder Van de Weegen over het voornemen van de gemeente om een eigen erfgoedprijs in te stellen. Dit naar aanleiding van de in 2014 gewonnen BNG erfgoedprijs. Het bijbehorende bedrag wordt mede aangewend om dit te realiseren. Het moet eigenaren van historische panden stimuleren en belonen bij het zo authentiek mogelijk opknappen van gebouwen. Van der Weegen geeft een voorbeeld: "Er zijn hier en daar wel eens kunststof kozijnen geplaatst in oude panden. Die vervangen voor hout is een voorbeeld van de kleinere inititatieven waar we aan denken. Iedere huizenbezitter met een oud pand moet eigenlijk in aanmerking kunnen komen, wanneer er iets verbetert wordt of behouden blijft."

Het gaat niet om hele grote bedragen, vooralsnog wordt aan 500 euro gedacht. Het moet vooral als een waardering en erkenning worden beschouwd. Er kunnen wel meerdere pandeigenaren per jaar in aanmerking komen. Wanneer de lokale erfgoedprijs werkelijk geïntroduceerd wordt is nog niet duidelijk.