Bergse VVD nu nog kwader: er bleek al een ecotunnel onder Antwerpsestraatweg te liggen

BERGEN OP ZOOM – De door VVD'er Gertjan Huismans tot 'springschans' gedoopte drempel op het Woensdrechtse deel van de Antwerpsestraatweg deed de liberalen al behoorlijk opveren. Vanwege de ecotunnel eronder vroeg de fractievoorzitter zich vertwijfeld af of het redden van een egel belangrijker was dan het voorkomen van ongelukken. Nu bekend is geworden dat er iets naast al zo'n buis met eenzelfde functie lag, stijgt de verontwaardiging pas echt tot grote hoogten.

De rare gang van zaken is aan het licht gebracht door Rinus van Wezel, bij velen beter bekend als 'Merijntje'. Hij zet geregeld een boerenpet en bril op om als een soort typetje allerlei agrarische kwesties te becommentariëren in filmpjes die onder meer op Youtube verschijnen. Van Wezel is van origine journalist en dat vak blijkbaar nog niet verleerd. Via hem laat de VVD op hun Facebookpagina zien dat er al heel lang een ecotunnel onder de Antwerpsestraatweg lag, op zelfs maar zo'n 25 meter afstand van de nieuwe.

Niet mee bemoeien

De kwestie geeft inmiddels wel te denken. De gemeente Bergen op Zoom heeft de VVD laten weten dat een enkele drempel als deze niet mag worden weggelegd volgens de richtlijnen, terwijl de gemeente Woensdrecht vindt van wel. De Woensdrechtse wethouder Hans de Waal heeft al gemeld geenszins van plan te zijn aanpassingen te doen aan de drempel en de ecotunnel. Hij vindt dat Bergen op Zoom zich niet met zijn gemeente hoort te bemoeien.

Dure grap

Eerder dit jaar vertelde een woordvoerster van gemeente Woensdrecht dat deze tunnel niet lager kon liggen omdat er dan water in zou lopen. Dat was meteen de reden voor de hoogte van de drempel, meldde zij. Nu blijkt dat er al heel lang een buis met dezelfde functie lag, rijst de vraag of de nieuwe ecotunnel niet vooral een excuus was voor het plaatsen van een flinke dorpel. Dat is dan een dure drogreden geweest. Volgens de liberalen heeft de aanleg 900.000 euro gekost.