Binnenstadslab-nieuws: Bekende gezichten terug in de stad

Ranny en Johan in hun nu nog lege bedrijfsruimte. Begin september worden de Leonidas winkel en koffiebar ingericht. Op 15 september gaan de deuren wagenwijd open.

BERGEN OP ZOOM – Aan de Kremerstraat 11 wordt momenteel hard gewerkt. Hier gaan op 15 september de deuren open van een gloednieuwe Leonidas winkel. En daar blijft het niet bij: de smaakvolle Belgische pralines worden verkocht in de ambiance van een stijlvolle koffiebar. Ondernemers Ranny van Tilborg en Johan Stuer hebben er veel zin in!

Voor veel Bergenaren is Ranny nog altijd een bekend gezicht. Voordat hij met zijn partner Johan een broodjesbar in Antwerpen begon, werkte hij bij café Het Zwijnshoofd. Dat is alweer tien jaar geleden en nu zijn ze dus terug. Bergen op Zoom bleef trekken en ze bedachten een concept dat hier alle kans van slagen heeft, daar zijn beiden van overtuigd. Johan vertelt: “Een kennis van ons heeft in Antwerpen een Leonidas winkel en dat sprak ons steeds meer aan. We wilden het alleen combineren met waar we in Antwerpen succesvol mee waren en met de café-ervaring van Ranny.”

Eigen aanpak

Bij een moderne Leonidas vestiging moet je allang niet meer denken aan kroonluchters en klassieke uitstraling, haasten de ‘starters’ zich te zeggen. Het is juist strak maar smaakvol en zo komt hun zaak er ook uit te zien. Het deel naast de voordeur, waar de pralines worden verkocht, krijgt de officiële Leonidas uitstraling, de rest van het pand wordt naar eigen inzicht ingericht maar gaat natuurlijk perfect aansluiten. Ranny: “Achterin komt bijvoorbeeld een lange tafel, waar wat meer mensen tegelijk kunnen zitten. Verder vooral veel zitjes. Als je binnenkomt aan de linkerkant ook voor het raam, mensen kijken graag naar buiten.” De heren hebben het steeds over ‘pralines’ en niet zo zeer over het Nederlandse woord ‘bonbons’. Dat past ook beter bij het befaamde Belgische product. Tevens hebben ze het over hun ‘verdeler’ in plaats van ‘leverancier’. Bijzonder is namelijk dat zij niet, zoals eigenlijk alle andere Nederlandse verkooppunten, inkopen via de reguliere Nederlandse importeur. Ze vonden een ander bedrijf dat precies dezelfde producten levert maar voor lagere prijzen, waardoor de Bergse vestiging voor Belgische prijzen kan verkopen.

Het blijft dus niet bij chocolade lekkernijen. Johan en Ranny gaan hun gasten tevens gebak en verse broodjes serveren en gebruiken daarvoor zo veel mogelijk streekproducten. Johan: “We hebben al een heerlijke, wat oudere Bergse kaas gevonden bijvoorbeeld.” Voor de koffie maken ze een uitzondering, die komt uit Antwerpen. Een lokale brander daar biedt heerlijke smaken en wordt hun vaste leverancier. Zo stellen ze een geheel eigen aanbod samen.

Meer sfeer in Het Vierkantje

Ranny is ervan overtuigd dat hun bedrijf wat toe gaat voegen aan de binnenstad; “We gaan ook een terrasje buiten zetten bijvoorbeeld. Er staan er inmiddels al wat meer hier, dat geeft de straat een heel gezellig aanzien.” Hij vertelt blij te zijn met de kansen die Bergen op Zoom biedt. Het was even zoeken naar een betaalbare locatie maar de medewerking van de gemeente looft hij oprecht: “We worden gehoord en geholpen. Op vragen komen snel antwoorden, ook als iets niet kan. Je weet waar je aan toe bent. Het is bovendien fijn dat je bij zo’n Binnenstadslab terecht kunt, waar mensen je zeer serieus nemen.” Beide ondernemers hebben veel zin in een nieuwe toekomst in een vertrouwde maar ook geheel nieuwe omgeving.

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab stuur een e-mail.