Binnenstadslab-nieuws: Ondernemen in een straat vol specialisten

BERGEN OP ZOOM – In een prachtig gerestaureerd pand aan de Bosstraat zijn sinds eind juli MacUnit en MacRelife te vinden. Het bedrijf van Thomas Istha bestond al even maar was volledig uit z’n jas gegroeid. Op de nieuwe locatie heeft de jonge ondernemer alle ruimte om zijn verschillende specialismen tot hun recht te laten komen. In ieder geval voorlopig…

MacUnit en MacRelife groeien snel, daarom houdt Thomas er rekening mee dat er best een keer een moment kan komen dat ie weer moet verhuizen. Tot die tijd heeft hij aan het grote en heerlijk rustiek ogende pand een prachtige bedrijfsruimte, die fungeert als winkel, presentatie- en cursusruimte maar ook als reparatiewerkplaats. Wat elders in de straat in een magazijntje begon, is nu zo’n fraaie zaak geworden dat bezoekers geregeld denken in een officiële Apple winkel te zijn beland.

Thomas vertelt: “Mijn moeder runt aan de overkant van de straat al sinds 2005 printtechniek specialist Refill Plus en ik liep daar als jong ventje al rond. Mede daardoor raakte ik geïnteresseerd in computers en hielp ik steeds vaker klanten die problemen hadden met hun apparatuur. Dat werd zo groot dat ik in 2013 er een eigen bedrijf van heb gemaakt en langzaam maar zeker werd het magazijn achter de winkel te klein. Toen dit pand vrij kwam en de eigenaar een mooi aanbod deed heb ik ja gezegd.” Nu biedt de MacRelife winkel zowel accessoires als software en refurbished (oftewel volledig herstelde) Apple producten. “Mét twee jaar garantie!”, meldt Thomas trots. “We bieden alleen artikelen aan waar we ook echt achter staan. Daarom vind ik een hoge servicegraad eveneens heel belangrijk. We nemen graag de tijd voor onze klanten en onderscheiden ons daarmee van veel andere aanbieders.

Een flinke ruimte voor cursussen en workshops

Die klantgerichte insteek is ook duidelijk zichtbaar door de ruime presentatiemogelijkheden achterin. Een groot scherm met zelfs een podium ervoor, een uit de kluiten gewassen tafel met prima stoelen. Hier kunnen klanten workshops en cursussen krijgen. Thomas: “En dat loopt uiteen van het algemeen gebruik van tablets tot bijvoorbeeld gerichte fotobewerkingssoftware. We geven zelfs privé-cursussen, wanneer mensen daar prijs op stellen.” Daarnaast bevindt zich de MacUnit ruimte, waar zijn techneuten en hijzelf zich ontfermen over het nauwgezet herstellen van apparatuur, zowel voor de verkoop als in opdracht van klanten.

Mooie dynamiek

Volop bedrijvigheid dus in de Bosstraat, een plek waar Thomas zich thuis voelt. “Niet alleen omdat ik er half opgroeide maar ook omdat er bijna allemaal speciaalzaken en vakmensen zitten. Tegenwoordig denk ik dat de leegstand hier lager ligt dan in menige andere winkelstraat. Wij trekken zelf ook bezoekers van ver buiten de regio en het voelt goed om bij te kunnen dragen aan die dynamiek.” Wel heeft ie ook een punt van zorg; “Het parkeren is echt lastig hier. Veel mensen staan niet graag in parkeergarage Achter de Grote Markt, ook al omdat de te lopen route naar de winkels niet erg aantrekkelijk is. Het voelt er voor sommigen zelfs niet veilig. Het zou echt beter zijn voor dit deel van de stad als daar wat aan gebeurt. Verder zit ik hier voorlopig goed. Het is een mooie stad, met vriendelijke mensen en we draaien lekker. Mij hoor je niet klagen.”

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.