Uitslaande brand bij timmerfabriek Van de Watering

foto: Monique Pals

BERGEN OP ZOOM – Een uitslaande brand heeft vanavond een deel van de vroegere timmerfabriek en houthandel Van de Watering aan de Parallelweg verwoest. De brand woedde in een loods aan de achterzijde, met de uitgang aan de Kastanjelaan; deze loods is geheel uitgebrand. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de vlammen onder controle te krijgen. Door de sterke rookontwikkeling zijn er veel nieuwsgierigen op af gekomen. De brandweer probeerde hen op afstand te houden en adviseerde omwonenden om binnen te blijven en ramen gesloten te houden: inmiddels is bevestigd dat er asbest is vrijgekomen dat deels is beland in omliggende tuinen. De brandweer vraagt omwonenden om de asbestdelen niet aan te raken.

De brand was tot ver in de omgeving te zien en door de wind ging de rook in westelijke richting, over het spoor over de binnenstad. Rond zeven uur is de brandweer gealarmeerd. Via de social media, waaronder Twitter, houdt de brandweer de omwonenden op de hoogte van de ontwikkelingen. De blussers wisten te voorkomen dat de brand oversloeg naar enkele nabijgelegen panden. 

Update 20.30 uur: rond acht uur vanavond is het sein 'brand meester' gegeven. De brandweer doet metingen of er ook asbest buiten het terrein is vrijgekomen.

Update 21.30 uur: De loods aan zijde van de Kastanjelaan is geheel uitgebrand. Inmiddels heeft de brandweer in de directe omgeving asbestverontreiniging aangetroffen. Er zouden sporen van asbest zijn gevonden in tuinen en achterplaatsen van enkele naburige woningen, zo heeft de Brandweer Midden- en West-Brabant laten weten. Stichting Salvage (eerste hulp na brand) zal deze asbestdelen verwijderen; de betreffende bewoners wordt dringend geadviseerd het asbest niet zelf aan te raken. Dinsdag worden de metingen voortgezet. Dan zal bij daglicht ook de volle omvang van de schade van de brand zichtbaar zijn.

  • Voor foto's klik je hier