Binnenstadslab-nieuws: ‘Wij willen hier niet meer weg’

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – Officieel zijn het twee bedrijven in één pand, maar qua sfeer voelt het zeker als één geheel. Sinds begin december vind je in het vrijstaande pand Zuivelstraat 22D Roest Wonen en RETRO Vinyl & Vintage. Op de etalageruit wordt het kort en bondig weergegeven: Roest & Retro. De eigenaren zijn dolblij dat de hier een tijdelijk onderkomen hebben gevonden.

Anne van Rijswijk is een Bergse en stond vooral op beurzen met platenspelers, vinyl, cd’s, lavalampen en andere retro accessoires. Ralph van Es, woonachtig in Breda en eigenaar van Roest Wonen, was tot voor kort nog maar één keer in Bergen op Zoom geweest. Nu is ie super enthousiast over deze stad. Hij zal het in zijn woonplaats niet snel zeggen, meldt ie voorzichtig, maar qua sfeer doet Bergen op Zoom niet onder voor Breda wat hem betreft. Zijn winkel was hiervoor vooral een internetshop die industriële woonaccessoires verkocht, gerund vanuit een loods in Bavel die hij een paar uur per opende was voor bezoekers. Nu kan men hier komen kijken.

Spannend

Er was al wat langer sprake van samenwerking tussen RETRO Vinyl & Vintage en Roest Wonen. Er is een klik tussen de eigenaren en hun assortimenten vullen elkaar aan. Anne vertelt: “Mijn partner John doet achter de schermen ook een hoop voor ons bedrijf. Hij was eens klant bij Roest en zo leerden we Ralph kennen. We merkten dat we elkaar aanvulden, versterkten. Toen dit pand vrij kwam zagen we meteen kansen. Het past perfect bij wie en wat we zijn. We ontdekten al snel dat het via leegstandsbeheerder Alvast werd verhuurd, voor een tarief dat we ook nog op kunnen brengen. Nou, dat zagen we wel zitten.”

Toch was het nog even spannend. Er was al een andere partij geïnteresseerd maar die haakte af. Dus het kwam vrij, tot grote vreugde van Anne en Ralph. “We hebben het echt in drie dagen ingericht, om zo snel mogelijk open te kunnen.” Inmiddels is duidelijk dat ze hier tot en met 4 maart kunnen blijven zitten. Er is een nieuwe, vaste huurder gevonden. Maar geen nood, Ralph vertelt: “We kunnen naar de Lombardenstraat 9 verhuizen. Dat is alleen nog een mondelinge overeenkomst, maar als het aan ons ligt zitten we daar vanaf 10 of 11 maart alweer in. We willen eigenlijk niet meer weg uit Bergen op Zoom.” Anne vult aan: “Het is alleen voor ons ondoenlijk om de gangbare huurkosten op te hoesten. Dat lukt met een assortiment als dit gewoon niet.”

Enthousiasme

Roest & Retro wordt door binnenstadbezoekers met heel veel enthousiasme ontvangen, vertellen de twee ondernemers. “We horen heel vaak dat mensen blij verrast zijn een assortiment als dit in de binnenstad te ontdekken. En gelukkig zijn het niet alleen kijkers maar ook kopers”, vertelt Ralph. “Toen ik hier aan begon, vroegen ze me in Breda: ‘Wat ga je dáár doen?’ Maar ik ben heel blij met deze keuze. Het loopt goed en Bergen op Zoom is gewoon een hele leuke stad, met een mooi centrum, veel leuke winkels en een hele gezellige Grote Markt met veel kroegjes.” Ook Anne is blij met de positieve reacties die ze krijgt: “Sommige mensen komen zelfs bezorgd informeren of wij ook een pop-up store zijn en dus weer snel verdwijnen. Ik vertel ze dan dat het niet onze bedoeling is maar dat het wél kan gebeuren dat we naar een ander adres in de binnenstad moeten verhuizen, wat nu dus ook gaat gebeuren. Daarom raad ik ze aan ons te volgen op Facebook, dan weet je altijd waar we zitten.”

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.