Blog: Beslissingen nemen

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

Vind jij het ook zo lastig om beslissingen te nemen? De knoop doorhakken? Wat nu als je de verkeerde keuze maakt?

Door: Annelies Voss

Het feit dat we vaak zo twijfelen over onze beslissingen, heeft meestal te maken met onzekerheid. Wat vinden anderen ervan? Heb ik wel genoeg onderzoek gedaan? Laat ik mij leiden door emoties? Zoveel dingen die ons weerhouden om de knoop door te hakken. Er zit natuurlijk ook een groot verschil tussen bloemkool of broccoli kiezen, of kiezen bij je werkgever te  blijven dan wel die nieuwe uitdaging aan te gaan.

Perfect

Onze keuzes hoeven niet perfect te zijn, we mogen fouten maken in ons leven. Is dat niet waardoor we juist leren? Waarom zijn we dan zo bang om fouten te maken? Ben je bang dat mensen over je oordelen of zeggen “Ik zei het toch”? Wat je keuze ook is, het is JOUW keuze en als je die bewust neemt, mag je daarachter staan, hoe het ook uitpakt. Geen keuze maken is ook een keuze, dan wordt het soms voor jou besloten en dat is niet wat je wilt toch?

Relativeren

Relativeer, bekijk het eens vanuit een ander perspectief en je zult zien dat je veel te veel nadenkt. Goed is goed genoeg: doe niet te moeilijk, zeker niet met de aankoop van spullen. Negeer andere opties. Heb je net een vakantie naar Kreta geboekt? Kijk dan niet meer verder naar andere vakanties en luister niet meer naar de verhalen van anderen over bijvoorbeeld Spanje. Je hebt je keuze gemaakt en klaar!

Durf een keuze te maken: denk aan wat jij leuk vindt, niet aan wat anderen doen. Wees niet bang om onaardig gevonden te worden of buiten de boot te vallen. 

Niet te veel nadenken: van teveel denken wordt een besluit vaak niet beter. Stop met wikken en wegen en hak de knoop door. Mocht je achteraf toch verkeerd hebben gekozen, maak er dan geen drama van. Je hebt er weer wat van geleerd!

Maak een lijstje met voor en nadelen: zeker als het om een belangrijke beslissing gaat, zoals het kopen van een huis, wisselen van baan. Deze beslissingen neem je goed voorbereid dus besteed daar tijd aan. Wees niet onzeker: je wordt meestal onzeker door de mening van anderen, maar jij weet diep van binnen heel goed wat je wel en niet wilt. Zet je onderbuikgevoel aan en je weet wat je moet doen.

Beslissingen nemen worden makkelijker als je bovenstaande tips gebruikt, wees niet bang het verkeerde te doen, je mag fouten maken. Fouten kunnen hersteld worden en zo niet, dan ben je weer iets wijzer geworden.

Achteraf zijn wij altijd wijzer, dan heb je ervaring opgedaan en zou je het misschien anders hebben gedaan maar op het moment dat je je keuze maakte was dit jouw beslissing, veroordeel jezelf daarom niet als je er een keer naast hebt gezeten.

Ik wens je veel succes met beslissingen nemen en bij je keuze te blijven!

Reacties zijn altijd welkom, liefs Annelies

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl