Blog: Olifant

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina en een website. (foto: studio Annemarieke van Peppen)

Olifant

We kennen allemaal het spreekwoord 'van een mug een olifant maken'. Maar kun je van die olifant ook weer een mug maken en hoe dan?

Door: Annelies Voss

De olifant

De olifant staat symbool voor een gebeurtenis die eerst zo klein was als een mug en door allerlei gedachtenspinsels ineens een grote grijze olifant is geworden. In ons hoofd kunnen dingen enorm groeien, zo groot dat we het overzicht kwijt raken en de realiteit niet meer zien. Je kunt niet meer relativeren en het gaat je beheersen. Het kost je bergen met energie en tijd en als je achteraf erop terugkijkt denk je, jeetje waar heb ik mij druk om gemaakt?

De mug

Elke dag hebben wij gedachten in ons hoofd, positieve en negatieve. Helaas worden de negatieve muggen het meeste gevoed. Meestal door iets wat we gezien of gehoord hebben. Of je vergelijkt jezelf met een ander, iemand zegt iets tegen je of juist niet . Iemand kijkt naar je of juist niet. Dit zijn startmomenten voor de mug om te groeien. Door erover na te denken en jezelf te voeden met nog meer negatieve gedachten, geef je de mug voedsel en voordat je het weet heb je een olifant gecreëerd, die niet zomaar verdwijnt. 

Krimpen

Hoe kun je die olifant nou weer laten krimpen tot een mug? Ga terug naar de kern waarmee het begon, die éne gedachte. Zijn alle andere gedachten die je hebt toegevoegd relevant, of realiseer je je dat je zelf die olifant heb gecreëerd? Houd het overzicht over je eigen gedachten, laat je niet meeslepen door alles om je heen. Maak je leven niet ingewikkelder als het als is, houdt het simpel en blijf bij jezelf. Vergelijk jezelf niet met anderen, wees blij met wie je bent en laat die muggen maar komen maar maak er geen olifantenverblijf van!

Liefs Annelies, reacties zijn altijd welkom!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl